Kavarić iz Turske: Željezara je dobra prilika za ulaganje

Stečaj koji je u nju uveden 15. maja prošle godine, oslobađa svh vrsta dugova
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Turska, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Turska, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 16.03.2012. 11:42h

Potencijalna investicija turskih kompanija u Željezari je poželjna i samo ona bi sadašnju trgovinsku razmjenu Crne Gore i Turske uvećala za duplo ili troduplo, saopštio je danas premijer Igor Lukšić, na radnom doručku sa turskom poslovnom zajednicom u Istanbulu.

"U Željezari je trenutno u toku proces prodaje i ohrabruje činjenica da je nekoliko velikih turskih kompanija zainteresovano za nju", dodao je Lukšić na doručku, kojem su prisustvovali predstavnici 20-ak najjačih kompanija iz svih sektora turske ekonomije.

On je kazao da dolazi vrijeme kada Crna Gora neće moći više da se zadužuje, pa je primorana na aktivnije privlačenje stranih direktnih investicija.

"Naš javni dug želimo da zadržimo na nivou od 45-46 odsto bruto domaćeg proizvoda", dodao je Lukšić.

On je najavio da će se već sredinom aprila održati prvi sastanak mješovite komisije Crne Gore i Turske, koja treba da razmotri sve mogućnosti za bolju trgovinsku saradnju. Lukšić je najavio i dalje uklanjanje biznis barijera kao i nastavak borbe protiv korupcije.

"Naš javni dug želimo da zadržimo na nivou od 45-46 odsto bruto domaćeg proizvoda", dodao je Lukšić

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić poručio je da je sada dobra prilika da investitori uđu u Željezaru, jer je u toku stečajni proces u kojem se firma oslobađa svih dugova.

"Pored toga, broj radnika je ispod optimalnog, a kroz stečaj je uspjela da proizvodi specijalne čelike za EU. Mislim da je sada dobra prilika da se nastave započete a, zbog bivšeg neadekvatnog partnera, nezavršene investicije", kazao je Kavarić, dodajući da rješavanje problema u nikšićkoj fabici ne može trajati dugo.

On je ocijenio da bi turskim investitorima mogle biti zanimljive i investicije u energetski sektor, s obzirom da će izgradnjom podmorskog kabla, Crna Gora biti povezana sa Italijom, odnosno EU.

"To znači da će svaki intvestitor imati mogućnost da izvozi struju na tržište EU, odnosno Italije", dodao je Kavarić, navodeći da je i sektor rudarstva zanimljiv turskim kompanijama.

Ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar kazao je da su moguća turska ulaganja i u sektor iz njegovog resora, najavljujući jače pomorske veze između dvije zemlje.

Ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar kazao je da su moguća turska ulaganja i u sektor iz njegovog resora, najavljujući jače pomorske veze između dvije zemlje

"Cilj nam je da povežemo Crnu Goru i Tursku pomorskim putem, da uspostavimo vezu između Bara i Izmira. Postoji veliki interes turskih investitora za aerodromsku infrastrukturu, ali i civilno vazduhoplovstvo", rekao je Lompar.

Ministar ekonomije Turske Zafer Čaglajan kazao je da privatizacija u Crnoj Gori privlači pažnju tamošnjih investitcija.

"Želim da naše biznismene usmjerim na investicije kod vas a naš premijer je prije dva dana dao direkciju da turske firme direktno ulažu u Crnu Goru, koju smatramo prijateljskom zemljom. Sada je naša dužnost da ispunimo te direkcije i ja i ministar Kavarić ćemo raditi na tome", rekao je Čaglajan, čestitajući Crnoj Gori nedavni ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Turske investicije Crnoj Gori bi bile prijeko potrebne s obzirom da je ona jedna od rijetkih zemalja koja ne trpi posljedice globalnih ekonomskih i finansijskih poremećaja.

"Turska je sa ekonomskim razvojem posljednjih godina dostigla visok nivo razvoja, dok u Evropi i dalje vlada ekonomska kriza. Firme tamo svakim danom propadaju a mi nijednu banku nijesmo zatvorili", rekao je Čaglajan, dodajući da turska ekonomija postiže rekorde u svim segmentima u prošloj godini te da su poslije Kine najbrže rastuća ekonomija svijeta.

Predstavnik turske firme Čelik rekao je da su spremni da ponovo uspostave saradnju sa Željezarom, nakon neuspjeha poslovanja sa bivšim većinskim vlasnikom MNSS-om

Turska ekonomija se mjeri u milijardama eura, a samo u prošloj godini su privukli 15,5 milijardi američkih dolara kroz strane direktne investicije, dok su prihodi od turizma dostigli 25 milijardi, sa 32 miliona stranih gostiju.

Predstavnici turskih firmi su uglavnom pozitivno govorili o svojim iskustvima u poslovanju, a predstavnica turističkih organizacija je najavila dolazak 30.000 turskih gostiju u Kotor i Budvu, jer su se tokom nedavne posjete tim gradovima uvjerili u kvalitet turističke ponude.

Predstavnik turske firme "Čelik" rekao je da su spremni da ponovo uspostave saradnju sa Željezarom, nakon neuspjeha poslovanja sa bivšim većinskim vlasnikom MNSS-om.

"Poslali smo 100 radnika u Crnu Goru, ali su oni poslije modernizacije morali da se vrate jer je firma zbog problema sa investitorom vraćena državi. Mi želimo da nastavimo modernizaciju i tu smo za svaaku vrstu podrske", rekao je on.

Državna delegacija Crne Gore, sa premijerom Igorom Lukšićem na čelu, danas završava trodnevnu političko-privrednu posjetu Ankari i Istanbulu.

Bonus video: