Crna Gora na milost stranih bankara

Rusi ne dozvoljaju Vladi da vraća dugove KAP-a jer na taj način pokušavaju da zadrže vlasništvo u fabrici i još traže 86 miliona
0 komentar(a)
Aleksej Kuznjecov, Foto: Luka Zeković
Aleksej Kuznjecov, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.03.2012. 12:41h

Predstavnici ruskog CEAC-a u Odboru direktora Kombinata aluminijuma juče su glasali protiv dogovora Vlade sa Dojče bankom da preuzme vraćanje KAP-og duga od 22 miliona eura na rate u naredne tri godine, zbog čega ova banka može tražiti isplatu cijele sumu odjednom.

To bi za Vladu predstavljao veliki problem jer je ta suma tek nešto manja od potrebnog mjesečnog iznosa za isplatu svih penzija u Crnoj Gori, zbog čega su iz Ministarstva finansija istakli da će nastojati da ublaže “posljedice opstrukcije ruskog menadžmenta”.

Sljedećeg mjeseca na naplatu dolazi još jedan KAP-ov kredit za koji je garantovala Vlada a to je prva rata od 16 miliona OTP banci.

Ukoliko bi se desila ista stvar i ta banka bi mogla da odmah zatraži isplatu svih 40 miliona plus kamate, što bi moglo uništiti budžet ili natjerati Vladu da se dodatno zadužuje.

Ruski menadžement već čitav mjesec ucjenjuje Vladu da se napravi dogovor oko izmirivanja 86 miliona eura duga KAP-a EN plus grupi za koji Vlada nije dala garanciju.

EN plus grupa je vlasnik CEAC-a koji zajedno sa Vladom već dvije i po godine upravljaju KAP-om i Rudnicima boksita.

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić je rekao da sada sve zavisi od pregovora Ministarstva finansija i banaka.

”Sve to sada zavisi od pregovora sa bankama sa kojima pregovara Ministarstvo finansija. Iskreno se nadam da će doći do dogovora, jer, u suprotnom, neće biti dobro po KAP.

Nije dobro ni za koga kada se ide po sudovima tako da se nadam u dogovor”, kazao je Dožić za podgorički radio Antena M.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: