Rusi prijete da će ugroziti budžet, panika u Vladi

Vjerovatno se radi o novom manevru Rusa da ucjenom Vlade pokušaju u direktnim pregovorima izboriti što bolju poziciju u slučaju sve vjerovatnijeg raskida privatizacionog ugovora
0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2012. 08:51h

Članovi borda Kombinata aluminijuma juče su se na elektronskoj sjednici izjašnjavali da li prihvataju odluku Vlade da preuzme 22 miliona eura duga KAP-a prema Dojče banci, ali predstavnici ruskog CEAC-a, Aleksej Kuznjecov (predsjednik borda), Aleksej Arnautov i Elena Filatova, koji su glasali iz Moskve do kasno sinoć nijesu poslali svoj glas.

Rezultat glasanja biće poznati danas.

Ako njihov glas ne bude pozitivan, što su najavili, to će direktno ugroziti državne finansije Crne Gore i prijeti trezoru da odmah bude olakšan za 22 miliona eura zbog čega je od juče popodne panika u Vladi, koje je planirala otplatu ovog duga naredne tri godine.

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić i predstavnica grčko-indijskog investitora koji kontrolišu 15 odsto akcija Bojana Šaranović, glasali su za i podržali taj ugovor, ali je više nego neizvjestan ishod glasanja preostala tri člana uprave koji zastupaju CEAC Holdings Limited Olega Deripaske, i od kojih zavisi konačna odluka.

Ruski menadžeri, naime, prema informacijama “Vijesti” već čitav mjesec, gotovo ucjenjuju Vladu da se uporedo sa ovim napravi i dogovor oko izmirivanja 86 miliona eura duga KAP-a prema En plus grupi. Vjerovatno se radi o novom manevru Rusa da ucjenom Vlade pokušaju u direktnim pregovorima izboriti što bolju poziciju u slučaju sve vjerovatnijeg raskida privatizacionog ugovora.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: