Budva ih nije oštetila za 2,1 milion eura

Podgorička kompanija je tužbeni zahtjev temeljila na tvrdnji da su, zbog neizdavanja potvrde o plaćenim komunalijama, bili onemogućeni da pribave upotrebnu dozvolu za hotel i stave ga u funkciju, kao i da lokalna uprava nije izvršila komunalno opremanje urbanističke parcele, a zbog čega su pretrpjeli štetu
4173 pregleda 5 komentar(a)
Tre Canne, Foto: Vuk Lajović
Tre Canne, Foto: Vuk Lajović

Vrhovni sud odbio zahtjev za reviziju i time potvrdio presudu Apelacionog kojom je odbačena tužba podgoričke kompanije “Fab live“ da joj Opština Budva isplati gotovo 2,1 milion eura na ime štete, zbog neizdavanja upotrebne dozvole za luksuzni kompleks “Tre canne“.

“Revizija se odbija kao neosnovana“, stoji u presudi Vijeća Vrhovnog suda kojim je predsjedavao sudija Branimir Femić.

Time je Opština Budva nastavila seriju dobijenih sporova, vrijednih više miliona eura.

Riječ je uglavnom o sporovima koje je aktuelnoj vlasti ostavila u amanet bivša DPS uprava.

Vijeće Apelacionog suda je sredinom novembra prošle godine odbilo kao neosnovanu žalbu kompanije “Fab live” i potvrdilo presudu Privrednog suda da Opština nije dužna da im, na ime naknade materijalne štete u vidu izgubljene dobiti, isplati 1.824.170,10 eura, sa zakonskom kamatom od 253.786,05 eura. “Fab live” je tužila Opštinu radi naknade materijalne štete u vidu obične štete i izgubljene dobiti, kao i nematerijalne štete zbog narušenog poslovnog ugleda. Spor je nastao jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks “Tre canne“, koji je izgradila “Fab live”, ne može da dobije upotrebnu dozvolu, pošto Opština, kako su tvrdili u kompaniji, nije izvršila ugovorene obaveze.

“Fab Live” i Opština su krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa “Tre canne“ plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obje strane. Opštini je pripalo17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kavdata stambeno -poslovnog prostora, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su kompaniji obračunate komunalije.

Bilo je dogovoreno i da Opština Budva poslovno-stambene prostore prenese u vlasništvo Ministarstva finansija, na ime umanjenja poreskog duga.

Opština Budva uknjižila je nekretnine na svoje ime, ali iako im se “Fab live” više puta tražio potvrdu da su izmirili komunalije, to lokalna uprava nije učinila jer je Ministarstvo finansija odbilo da preuzme poslovno-stambene prostore, jer upis prava svojine na nepokretnostima nije usklađen sa izdatom građevinskom dozvolom.

Podgorička kompanija je tužbeni zahtjev temeljila na tvrdnji da su, zbog neizdavanja potvrde o plaćenim komunalijama, bili onemogućeni da pribave upotrebnu dozvolu za hotel i stave ga u funkciju, kao i da lokalna uprava nije izvršila komunalno opremanje urbanističke parcele, a zbog čega su pretrpjeli štetu.

“Kako nije došlo do zaključenja ugovora o kompenzaciji sa Ministarstvom finansija o prebijanju poreskog duga Opštine Budva (zbog prekoračenja građevinske dozvole), to nije bilo uslova za zaključenje Ugovora o naknadi za komunalno opremanje, kojim bi ‘Fab liveu’ bio priznat kompenzovani iznos, te se stoga neosnovano revizijom ukazuje da je Opština bila dužna priznati naknadu u iznosu procijenjenih vrijednosti nepokretnosti“, stoji u presudi Vrhovnog suda.

Bonus video: