Simović: Odnosi Crne Gore i Srbije odlični, preduzetnici da budu kreativni i inovativni

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, pozvao privredne komore Crne Gore, Srbije i Vojvodine da, inače odličnu, saradnju intenziviraju na implementaciji zajedničkih projekata
109 pregleda 3 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Milutin Simović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 16.05.2018. 13:53h

Srbija je, po obimu robne razmjene, prvi i najznačajniji partner Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, i pozvao preduzetnike da kao stubovi daljeg razvoja ekonomije dvije države budu hrabri, kreativni i inovativni.

Simović je, obraćajući se Poslovnom forumu Vojvodina – Crna Gora u Novom Sadu, kazao da su tako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije.

“Dvije prijateljske zemlje i naše vlade su kreirale pozitivan politički okvir, zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju sopstvenih interesa, okvir koji je stvorio povoljan ambijent za ekonomsko povezivanje i ukupnu regionalnu saradnju”, naveo je Simović.

Po obimu robne razmjene Srbija je prvi i najznačajniji partner Crne Gore. U prošloj godini ostvarena robna razmjena iznosila je 561,7 miliona eura, odnosno 21 odsto ukupne crnogorske razmjene, što je 4,1 odsto više u odnosu na 2016.

“Robna razmjena sa Vojvodinom je u godini za nama bila do sada rekordna i njena vrijednost se procjenjuje na oko 174 miliona eura“, rekao je Simović.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, pozvao privredne komore Crne Gore, Srbije i Vojvodine da, inače odličnu, saradnju intenziviraju na implementaciji zajedničkih projekata. Simović je pozvao i kompanije iz Vojvodine i Srbije da nastave da ulažu i pokreću poslove i projekte u Crnoj Gori.

„Prema podacima Centralne banke (CBCG), vrijednost direktnih investicija srpskih kompanija u periodu od 2006. do novembra prošle godine iznosila je 436 miliona eura, što ih ukupno svrstava među deset najvećih od preko 110 zemalja koje su investirale do sada u Crnu Goru. U prošloj godini priliv investicija iz Srbije iznosio je 30,6 miliona eura”, podsjetio je Simović.

U prošloj, rekordnoj godini za crnogorski turizam, u kojoj je ostvaren rekordan broj posjetilaca, preko dva miliona, i rekordan prihod od turizma, blizu jedne milijarde eura, Crnu Goru je posjetilo preko 405 hiljada turista iz Srbije, koji su ostvarili blizu tri miliona noćenja.

“U odnosu na mogućnosti i potencijal koji Crna Gora ima i ove brojke takođe mogu biti značajno veće, na obostranu korist. Zato vas i pozivam da u još većem broju iskoristite priliku za predstavljanje na sajmovima i poslovnim forumuma u Crnoj Gori, koji su uvijek prilika za povezivanje privrednika i upoznavanje sa atraktivnim poslovnim i investicionim ambijentom u Crnoj Gori“, rekao je Simović.

Za Crnu Goru ohrabrujuće je, kako je dodao, što je u prvom kvartalu na tržite Srbije izvezla proizvoda u vrijednosti od 21,2 miliona eura, 43,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Simović je informisao Forum o odličnim rezultatima ekonomske politike crnogorske Vlade u prošloj i ovoj godini, uključujući i privredni rast od 4,4 odsto.

„Vlade Crne Gore i Srbije i Pokrajinska vlada su najodgovornije za stvaranje političkog i ekonomskog okvira koji će vam obezbijediti nesmetano tržišno poslovanje, u kojem ćete zavisiti samo od vašeg rada. Okvir u kome ćete moći da realizujete vaše preduzetničke vizije, jer ste vi stubovi razvoja ekonomije naših država”, naveo je Simović.

On je pozvao preduzetnike da budu kreativni, hrabri i prije svega inovativni.

“Razmjenjujte iskustva i konstantno otkrivajte nova polja moguće saradnje, pratite komunikacione i tehnološke trendove 21. vijeka, prezentujte vaše proizvode i usluge i uvijek stremite da budete najbolji“, rekao je Simović.

On je, govoreći o političkim prilikama, u ime crnogorske Vlade kazao da je zadovoljan politikom Srbije koja crnogorsku zajednicu podstiče na očuvanje samobitnosti i identitetske različitosti.

"Biti u Vojvodini nemoguće je, a ne sjetiti se brojnih Crnogoraca koji su nakon II svjetskog rata dobili priliku da na plodnoj vojvođanskoj ravnici zasnuju svoj dom i priliku da se ostvare kao lojalni građani Srbije, pažljivo njegujući svoj nacionalni crnogorski identitet, svoj jezik i svoju kulturu", zaključio je Simović.

Bonus video: