Presuda za Vektra Aviation za tri dana

Vektra Aviation je proteklih nekoliko godina "prizemljena" zbog ekonomske krize i nevraćenih kredita bankarima
229 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.03.2012. 17:37h

U Privrednom sudu je okončana rasprava o zahtjevu OTP Faktoringa i Crnogorske komercijalne banke za uvođenjem stečaja u kompaniji Vektra Aviation zbog nevraćenog kredita sa kamatama u ukupnom iznosu od oko 1,2 miliona eura.

Vektra Aviation je privatna kompanija biznismena Dragana Brkovića, koju je proteklih nekoliko godina "prizemljena" zbog ekonomske krize i nevraćenih kredita bankarima.

Sudija Privrednog suda Ivan Kovačević najavio je da će presudu donijeti u zakonskom roku (od tri dana-prim. aut) i da će ona strankama biti dostavljena poštom.

Advokati OTP-a i CKB-a Lana Vukmirović Mišić i Branislav Todorović ostali su pri zahtjevu za uvođenjem stečajnog postupka u Vektri Aviation i istakli da je račun ove kompanije bio u blokadi od avgusta prošle godine do 17. januara ove godine.

Advokatica Vektre Aviation Jelena Vujisić pozvala je sud da odbaci ovaj zahtjev OTP-a i CKB-a i sudu dostavila najnovije izvode i dokaze da su aktivni bankarski računi kompanije za koju se traži pokretanje stečajnog postupka.

Advokati OTP-a su prigovorili na taj dopis Centralne banke i tražili od suda njegovu dopunu, ali taj njihov zahtjev sudija Kovačević na kraju nije uvažio.

Vektra Aviation je 13. maja prošle godine podnijela tužnu protiv OTP-a zbog nepoštovanja dijela Ugovora o kreditu sa tom kompanijom.

Tome je prethodio zahtjev CKB-a za prinudnom naplatom duga u iznosu od 1.187.698 eura, na ime nevraćenog kredita sa kamatama, što je izvršno odjeljenje Privrednog suda prihvatilo, ali je to rješenje potom oboreno pred Apelacionim sudom.

Protiv još pet Brkovićevih kompanija u toku su postupci za uvođenje stečaja zbog ukupnog duga od oko 100 miliona eura.

Bonus video: