Medojević Lukšiću: Ne pregovarajte sa ruskom mafijom, opasno je

Nemojte da pregovarate sa mafijom biće vam ugroženi životi", poručio je Medojević premijeru i resornim ministrima
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.02.2012. 15:05h

Skupština Crne Gore podržala je većinom glasova poslanika Vladinu odluku da preuzme 22 miliona eura kredita Kombinata aluminijuma u Dojče banci, kao i zaključke Vlade da država raskine partnerstvo sa CEAC Holdings Limitedom Olega Deripaske u KAP-u, preuzme većinsko vlasništvo i dovede novi menadžment.

Nova uprava trebalo bi da izradi studiju izvodljivosti za tu kompaniju. Plan je da Elektroprivreda ostane u većinskom vlasništvu države i da se obezbijedi novi izvor energije za aluminijumsku kompaniju.

Meni je žao što sjedim u crnogorskom parlamentu koji je prvi put u svojoj istoriji pokazao kukavičluk Crne Gore, rekao je Medojević

PzP tražio da se uključi Državni tužilac

Većina poslanika Skupštine Crne Gore iz vladajuće DPS-SDP koalicije podržana glasovima poslanika Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative usvojila je predložene zaključke, poslanici albanskih stranaka i SNP-a bili su uzdržani, dok su protiv zaključaka glasali poslanici Nove Srpske demokratije i Pokreta za promjene.

Odbijeni su amandmani Pokreta za promjene kojim bi se doveli u pitanje problematični dugovi KAP-a i Državni tužilac obavezao da odmah uđe u aluminijumsku kompaniju.

"Propustili ste priliku i šansu da se, sportskim žargonom rečeno, u jednoj utakmici izmjerimo sa ljudima iz KAP-a koji su danas uspjeli po treći put da opljačkaju državu Crnu Goru. Ne problematizovanjem dugova KAP-a ova odluka danas znači preuzimanje svih dugova KAP-a u iznosu i do 400 miliona eura", rekao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

Kukavičluk?

Njegova partija predložila je da se tužilac odmah obaveže da otvori istragu o sklapanju privatizacionog ugovora zaključenog 2005. godine i ugovora o reprogramu dugova, da se formira reviziona komisija vlade, parlamenta, Državne revizorske institucije i međunarodnih eksperata.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić zadovoljan je što su poslanici složili da KAP treba da nastavi sa radom

Kavarić zadovoljan odlukom

Ministar finansija Milorad Katnić saopštio je ranije tokom rasprave da je cilj Vlade bio da se izbjegne aktiviranje državnih garancija po osnovu vraćanja kredita Dojče banci, ali i datih garancija datih državnih garancija prema OTP-u i VTB banci, za dugove KAP-a, u ukupnom iznosu od skoro 132 miliona eura.

Katnić je predložio Skupštini da se Budžetom za 2012. godinu predvidi 8,2 miliona eura za vraćenje kredita KAP-a Dojče banci, u 2013. godini 7,62 miliona eura, u 2014. 7,03 miliona eura i u 2015. godini 3,29 miliona eura.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić izazio je zadovoljstvo što su svi poslanički klubovi složili da KAP treba da nastavi sa radom.

"Raskid partnerstva sa CEAC-om moguć je raskidom ugovora ili uvođenjem stečaja što ne zavisi od nas nego od povjerilaca. Stečaj u KAP-u je veoma nepovoljna varijanta ugovora", saopštio je Kavarić.

Bonus video: