Sudija donio odluku, Brković sada traži izuzeće

Sada je na potezu predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević koji treba da donese odluku da li je zahtjev Brkovićevih advokata za izuzeće sudije opravdan ili ne
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 15:05h

Sudija Privrednog suda Miodrag Anđelić nije podijelio kucano rješenje strankama o uvođenju stečaja u Vektri Montenegro DOO kako je to prethodno, prošle sedmice, najavio jer je advokatska kancelarija biznismena Dragana Brkovića, u međuvremenu, tražila njegovo izuzeće.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka zbog nevraćenog kredita od 20,9 miliona eura tražili su, još krajem prošle godine, OTP faktoring i Crnogorska komercijalna banka.

Stručnjaci pravne struke koje smo konsultovali, ipak, smatraju da su Brkovićevi advokati “zakasnili” sa podnošenjem zahtjeva za izuzeće sudije te da su to mogli uraditi do okončanja rasprave pred prvostepenim Privrednim sudom.

Sada je na potezu predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević koji treba da donese odluku da li je zahtjev Brkovićevih advokata za izuzeće sudije opravdan ili ne.

Rakočević je“Vijestima” potvrdio u kratkom telefonskom razgovoru da će odluku donijeti “u najkraćem roku do tri dana”.

Anđelić: Sumnjaju u moju profesionalnost

Sudija Anđelić je tačno u podne upoznao je advokata OTP faktoringa i novinare, koji su se pojavili u sudu, da advokatska kancelarija Saše Vujačića, koja zastupa Vektru Montenegro DOO, sumnja u njegovu nepristrasnost i maltene ga optužuje za nezakonito i neprofesionalno ponašanje, što mu se nije nikada desilo tokom 30 godina rada.

"Advokati Vektre su istakli da se radi o predmetu od velikog značaja, naveli da je bilo vanredno stanje, ali i zamjerili na verbalnoj komunikaciji koju su imali sa mnom. U skladu sa članom 70, nakon podnošenja zahtjeva za mojim izuzećem, odmah sam prekinuo svoj rad, a predsjedniku suda sam napisao da ne postoje razlozi za moje izuzeće", istakao je Anđelić.

Mađarska OTP banka i njena kćerka kompanija CKB banka u Crnoj Gori podnijele su posredstvom OTP faktoringa, bjelopoljskom i podgoričkom Privrednom sudu, šest zahtjeva za pokretanje stečajnih postupaka u firmama biznismena Dragana Brkovića, od kojih zbog nevraćenih kredita potražuju ukupno oko 100 miliona eura sa obračunatim kamatama.

Iz Vektre su posljednjih nekoliko mjeseci osporavali pravo OTP banci da podnese ovakav zahtjev i isticali da su u toku navodno pregovori sa tom bankom kojim će biti izbjegnut sudski epilog.

"Vektra kontroliše situaciju"

Advokat Vektre Montenegro DOO prošle sedmice nije prisustvovao raspravi, a sudija Anđelić nije uvažio njihov zahtjev za odgađanjem ročišta, nakon što su se tome usprotivili advokati OTP-a i CKB-a. OTP faktoring je, inače, firma CKB-a koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod te banke.

"Stečaja nema i neće ga biti. Vektra kao ozbiljna kompanija kontroliše ovu situaciju"

"Stečaja nema i neće ga biti. Vektra kao ozbiljna kompanija kontroliše ovu situaciju. Nijesmo krili dug prema OTP-u, a povečene kredite smo investirali. OTP nas, međutim, nije mogao do kraja finansiski pratiti naše investicije već je prekšio Ugovor, zbog čega je Vektra sudu podnijela odštetni zahtjev…Nema razloga za nervozu ni kod 800 zaposlenih u Vektri ni kod naših poslovnih partnera. Menadžment Vektre kontroliše ovu situaciju i neće dozvoliti da ova kompanija uđe u bilo kakav stečaj…Kompletan dug prema OTP-u biće vraćen", saopštio je Milić Popović, član uprave Vektre koji je između ostalog zadužen za odnose sa javnošću.

Izuzeće se moglo tražiti do okončanja rasprave

Poznati podgorički advokat Nikola Martinović objasnio je „Vijestima“ da se kod zahtjeva za izuzećem u stečajnim postupcima primjenjuju pravila Zakona o parničnom postupku (ZPP) u kojem su taksativno navedeni razlozi za izuzeće.

"Neprofesionalno ponašanje nije razlog za izuzeće jer je neprofesionalno ponašanje podložno disciplinskoj odgovornosti sudije. Ukoliko postoje razlozi koji ukazuju na pristrasnost sudije onda se to mora jasno navesti, s tim što je strankama, shodno članu 71. ZPP-a ograničeno do kada mogu podnijeti taj zahtjev. Zahtjev se može podnijeti najkasnije do završetka raspravljana pred prvostepenim sudom, a ako rasprave nije bilo dok se ne donese odluka", naveo je Martinović.

On je objasnio da su zahtjevi za izuzećem hitne prirode te da predsjednici sudova, po pravilu, o tome odlučuju „odmah u raspoloživom vremenu“.

Galerija

Bonus video: