U Vektra Boki strahuju za budućnost, odluka Privrednog suda u ponedjeljak

Iako je hotel Plaža - nekada elitni i najveći hercegnovski hotel, otvoren preko cijele godine, posjeta je skoro simbolična
55 pregleda 0 komentar(a)
hotel plaža, Foto: Arhiva Vijesti
hotel plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2012. 14:58h

Privredni sud u ponedjeljak će objaviti odluku o stečaju u Vektri Montenegro, većinskom vlasniku hotelskog preduzeća Vektra Boka, koji je od državnih fondova kroz privatizacioni ugovor kupio 59 odsto akcija.

Nakon toga u određenom roku treba da se formira odbor povjerilaca kojim bi mogla da dominira OTP banka koja potražuje kredit od 21 miliona eura, a i Vlada ili Savjet za privatizaciju bi trebalo da se izjasne da li stečaj znači i raskid privatizacionog ugovora za Vektra Boku.

Kada je Vektra Montenegro krajem decembra 2007. preuzela HTP Boka, predsjednik odbora direktora Mihailo Banjević je novinarima kazao da će u izgradnju četiri hotela koje je prema ugovoru kompanija bila dužna da završi za tri godine, uložiti 360 miliona eura.

Obećao je da će ulaganja biti šestostruko veća od ugovorenih obaveza i da će do 2010. biti izgrađeno ukupno 200 hiljada kvadrata hotelskih objekata.

Tada je rečeno da će gradnja hotela Boka u centru grada na mjestu istoimenog hotela koji je srušen nakon zemljotresa početi 1. novembra 2008. kao i rušenje, pa onda izgradnja hotela Tamaris, Igalo i Plaža.

Najavljeno je da će hotel Boka arhitektonski biti sličan starom i da će imati četiri zvjezdice, za razliku od ostala tri koji će zadovoljiti standarde pet zvjezdica.

Tada se čulo i da će ostali brojni ugostiteljski objekti poput motela Borići, Žanjice, nekadašnji hoteli Topola i Rudnik, restorani i drugi objekti, takođe, biti renovirani i prilagođeni potrebama elitnog turizma, koji kompanija Vektra Montenegro namjerava da razvija u Herceg Novom.

Banjević je tada istakao da je namjera kompanije da "hercegnovskom turizmu vrati kvalitet".

Četiri godine kasnije, najavljeni „kvalitet“ ponude Vektra Boke ogleda se u polusrušenim hotelima Tamaris i Igalo, hotelima – ruševinama Topola i Rudnik koji su pod sudskim sporom, u devastiranom motelu Borići gdje sada obitavaju ovce umjesto gostiju.

Danas od najavljenih objekata rade samo restoran Levanger u Igalu, nekadašnji mliječni restoran u centru grada i hotel Plaža. Iako je hotel Plaža - nekada elitni i najveći hercegnovski hotel, otvoren preko cijele godine, posjeta je skoro simbolična. Osim u ljetnjih mjesec i po, prosjek u objektu je manje od desetak gostiju dnevno.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: