SDP se plaši „novih” Rusa

SDP insistira da se u zaključima koje će razmatrati Skupština navede da se „raskine saradnja sa ruskim partnerom“
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Vujica Lazović, Privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Igor Lukšić, Vujica Lazović, Privredna komora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.02.2012. 08:29h

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrtaska partija nijesu približile stavove o zaključima vezanim za budućnost KAP-a o kojima će Skupština raspravljati u utorak, 28. februara, ni nakon jučerašnjeg sastanka između ministra ekonomije i finansija Vladimir Kavarića i Milorada Katnića, te potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića i poslanika Damira Šehovića koji su zastupali stavove manjeg koalicionog partnera.

SDP insistira da se u zaključima koje će razmatrati Skupština navede da se „raskine saradnja sa ruskim partnerom“, kao i da treba „zašitititi državne interes u EPCG“, i da "budući aranžman sa KAP-om ne može ugroziti državni interes u EPCG".

Sa druge strane, Vlada (DPS) je u svom predlogu zatražila od Skupštine da je podrži u namjeri da "preuzme sve potrebne mjere za preuzimanje većinskog vlasništva u KAP-u, uz sve rizike koji iz njega proizilaze".

Najsporniji zaključak glasi: "Skupština Crne Gore je saglasna da u slučaju ispunjenja uslova... Vlada razmotri mogućnost da budući tender (za KAP) bude koncipiran na bazi dugoročne valorizacije objedinjenih kapaciteta Termoelektrane i Rudnika uglja, uz obavezu investiranja u povećanje kapaciteta Termoelektrane i pokretanje ekološki prihvatljive prerade glinice i prerađivačkih kapaciteta".

Takvi zaključci, koje je formulisao DPS, otvaraju prostor za sumnje da bi novi vlasnik KAP mogao doći i do većinskog vlasništva u Elektroprivredi Crne Gore.

U SDP-u strahuju da bi se na novom tenderu za KAP, a u zavisnosti od toga kako će se odvijati stvari sa akcijama sadašnjeg vlasnika iz Rusije, mogla ponovo javiti kompanija povezana sa Olegom Deripaskom, čime bi se samo nastavila agonija. Partnerstvo Vlade i Rusa u grubim procjanama košta Crnu Goru oko 350 miliona eura.

Izvor iz SDP-a rekao je „Vijestima“ da je za njih „neprihvatljiv zaključak Vlade koji govori o tome da budući tender za KAP bude koncipiran na bazi dugoročne valorizacije objedinjenih kapaciteta Termoelektrane i Rudnika uglja“.

Razgovori o sudbini KAP-a, između dvije partije počeli su prije nekoliko dana na nivou predsjednika i potpredsjednika partija i od tada je održano nekoliko sastanka na nižem nivou.

Koalicioni partneri će nastaviti razgovore o zaključima u vezi sa budućnšću KAP-a sve do sjednice Skupštine u utorak posvećene vladinom Predlogu o potvrđivanju odluke o preuzimanju duga KAP prema Dojče banci od 22 miliona eura.

Vlada ne bi pala da SDP i opozicija glasaju protiv ovog predloga, a taj i ukupni dug od 132 miliona eura KAP-a prema stranim bankama pada na teret poreskih obveznika u svakom slučaju.

Međutim, već sljedećeg dana, parlament će raspravljati o predlogu opozicije, koju je inicirao SNP, da se glasa o nepovjerenju Vladi zbog KAP-a. SDP bi tada mogao glasati za nepovjerenje Vladi što bi bila uvertira za raskidanje braka dugog 14 godina i za vanredne parlamentarne izbore, ako se u međuvremenu ne dogovore sa DPS-om.

Bonus video: