Rusi prijete da će zaustaviti proizvodnju u KAP-u

Kuznjecev je ocijenio da neformalna ponuda Vlade, da otkupi KAP od En plus grupe za jedan EUR nije racionalna
99 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2012. 18:58h

Proizvodnja u Kombinatu aluminijuma (KAP) biće zaustavljena ako Vlada ne prihvati predlog En plus grupe da se napravi dugoročni ugovor za snabdijevanje strujom i da se dug konvertuje u akcije podgoričkog preduzeća, poručili su predstavnici ruskog menadžmenta.

Izvršni direktor En plus grupe i član Odbora direktora KAP-a, Aleksej Kuznjecev, dodao je da će En plus grupa u zavisnosti od dogovora s Vladom koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoje interese.

"Ako Vlada želi da otkupi naš udio po cijeni koja je u skladu sa nivoom dosadašnjih investicija, mi ćemo kao kompanija to razmotriti"

Prema njegovim riječima, zdravi nivo duga KAP-a je oko 100 miliona eura.

Iz En plus grupe tvrde da je iznos od 132 miliona eura duga, za koji je Vlada garantovala, smanjen za sedam miliona koje je KAP do sada otplatio.

Dva ključna problema

Kuznjecev je ocijenio da neformalna ponuda Vlade, da otkupi KAP od En plus grupe za jedan euro nije racionalna, jer su oni jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori.

"Ako Vlada želi da otkupi naš udio po cijeni koja je u skladu sa nivoom dosadašnjih investicija, mi ćemo kao kompanija to razmotriti", poručili su iz En plus grupe.

Oni nijesu željeli da kažu cijenu po kojoj bi Vladi prodali udio u KAP-u ali su napomenuli da bi to bila cijena slična onoj koja je pregovarana sa Indijcima, a koja je poznata Vladi.

Iz En plus grupe su kazali da su dugoročno obezbjeđenje struje po prihvatljivm cihenama i visok dug od 364 miliona eura, dva ključna problema KAP-a, bez čijeg rješenja fabrika nema budućnost bez obzira na to ko je njen vlasnik.

Ponuda Vlade od euro i dalje važi

Ponuda Vlade da akcije koje CEAC ima u KAP-u kupi za jedan euro i dalje važi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ponuda CEAC-a Vladi, koja se odnosi se na konverziju dugova u akcije, nije loša za KAP, ali ne odslikava realnost koja proizilazi iz njihovog neizvršavanja obaveza

Oni su podsjetili da je u Ugovoru o poravnanju neplaćanje računa za struju jedan od uslova koji treba da bude ispunjen da bi se pokrenula procedura za raskid Ugovora.

Kako su dodali, to je i na fonu uslova koje je, kada se pojavio indijski investitor zainteresovan za KAP, CEAC tražio da bi napustio ovu kompaniju.

"CEAC je od indijske kompanije JSW tražio 40 miliona eura za prodaju dijela akcija u KAP-u. Međutim, takav zahtjev nije bio upućen Vladi već indijskom investitoru u pregovorima sa njima“, objasnili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, ponuda CEAC-a Vladi, koja se odnosi se na konverziju dugova u akcije, nije loša za KAP, ali ne odslikava realnost koja proizilazi iz njihovog neizvršavanja obaveza po osnovu Ugovora o poravnanju.

"Kao što smo više puta ponavljali, investicije CEAC-a u KAP u periodu između potpisivanja Kupoprodajnog ugovora i Ugovora o poravnanju, a koje se navode u izvještaju revizora su 23,7 miliona u proizvodnju i 9,6 miliona u životnu sredinu", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: