IRF: Niko od zaposlenih nije imao nikakav kontakt sa Mikrokreditom

"Da bi spriječili slične dezinformacije i da bi potencijalne klijente i javnost Crne Gore držali dobro informisanom, IRF će postupiti shodno zakonskim mogućnostima"
251 pregleda 0 komentar(a)
Potpis, Foto: Wikipedia.org
Potpis, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 23.02.2012. 20:20h

Povodom izjava na konferenciji Montekredita i podatka da će oni u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Investiciono-razvojnim fondom obezbjeđivati povoljne kredite sa kamatnom stopom između 20 i 25 odsto na godišnjem nivou, danas su reagovali iz Investiciono-razvojnog fonda.

"Niko od zaposlenih u Investiciono- razvojnom fondu nije imao kontakta sa pomenutom mikrokreditnom institucijom, niti su vođeni bilo kakvi razgovori o saradnji u domenu kreditiranja malih i srednjih preduzeća iz navedenih oblasti, turizma i poljoprivrede.

Takođe, kao razvojna institucija, u bilo kom obliku saradnje sa finansijskim kompanijama koje posluju na teritoriji Crne Gore, Investiciono -razvojni fond ne bi i neće dopustiti da se njegova sredstva plasiraju po ovako visokim kamatnim stopama jer se to kosi sa osnovnim načelima poslovanja i samom misijom IRF-a.

Stope između 20 i 25% na godišnjem nivou su vrlo neatraktivne i smatramo da je bilo kom biznisu, bez obzira iz koje djelatnosti, vrlo teško, ako ne i nemoguće ostvariti stopu profitabilnosti koja može istrpjeti ovakav finansijski trošak. Takođe, mišljenja smo da će samo pojedinci i kompanije koje nemaju mogućnosti i ne mogu ispuniti minimalne uslove za ostvarivanje prava na kredit kod većine finansijskih institucija, biti prinuđeni da se zaduže pod ovim uslovima.

Napominjemo da je maksimalna kamatna stopa na sredstva Fonda 6 odsto na godišnjem nivou, dok prosječna ne prelazi 5 procentnih poena, takođe na godišnjem nivou.

Informacijama plasiranim na konferenciji pomenuta institucija pokušala je uspješnu saradnju koju imaju Investiciono-razvojni fond i Ministarstvo poljoprivrede u realizaciji projekata iz kreditne linije MIDAS, gdje se projekti iz oblasti poljoprivrede kreditiraju po kamatnoj stopi od 4% na godišnjem nivou, iskoristiti u cilju sopstvene promocije, a na štetu Investiciono-razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede.

Da bi spriječili slične dezinformacije i da bi potencijalne klijente i javnost Crne Gore držali dobro informisanom, Investiciono - razvojni fond će postupiti shodno zakonskim mogućnostima u mjeri za koju bude smatrao da je to neophodno", navodi se u saopštenju IRF-a.

Grafolog utvrđuje prevare

Svi odobreni kredit od strane mikrofinansijske institucije Agroinvest (koja sada posluje pod imenom Montekredit) koji se nalaze pod sudskim sporovima i koji su odobreni u periodu od 2007. do 2009. godine arhivirani su pod stavkom sumnjiva potraživanje.

Prema tvrdnjama menadžera rizika firme Igora Nikezića, novac će nakon sudskih odluka biti vraćen građanima.

"Gdje grafolog utvrdi da je potpis falsifikovan novac će biti vraćen. Takvih slučajeva je najviše bilo u Beranama, Bijelom Polju i malim dijelom u Podgorici.

Protiv svih bivših zaposlenih u Agroinvestu u saradnji sa tužilaštvom i policijom preduzete su sve radnje kako bi završili tamo gdje im je mjesto ako se manipulacije dokažu.

Cifra tih kredita nije mala i riječ o milionskim iznosima. Manji dio njih se naplaćuje, dok je u najvećem dijelu naplata stopirana", kazao je Nikezić.

Kamate do 25 odsto

Montekredit će u narednom periodu klijentima ponuditi turističke, gotovinske i kredite za poljoprivredu i mala i srednja preduzeća – saopšteno je na konferenciji za novinare.

Maksimalni iznos koji će se odobravati je 10 hiljada eura na period od 36 do 48 mjeseci uz kamatnu stopu na godišnjem nivou od 20 do 25 odsto, odnosno, na mjesečnom nivou od 0,9 do 2,2 odsto.

"U protekle dvije godine počeli smo mijenjati poslovanja i to u dva pravca. Prvo, fokus u narednom periodu biće mala i srednja preduzeća, naročito u sektoru turizma, i drugo u sektoru upravljanja rizicima unaprijedili smo poslovanja.

Postavili smo procedure odobravanja kredita na najviše standarde i cilj je da klijentima pružimo sigurnu finansijsku uslugu po povoljnim cijenama", kazao je generalni direktor Mikrokredita Josip Pecirep.

On je rekao da imaju više od 50 odsto udjela na tržištu gdje su lider i kreditni portfolio od 15,5 miliona eura, kao i da su u prošloj godini imali dobit od 650.000 eura.

"Udio kredita koji kasne u otlati je 8,15 odsto", kazao je Pecirep.

Nikezić je kazao da kamate na kredite koje daju nezaposlenim klijentima su na istom nivou kao u bankarskom sektoru i to je nivo od 20 do 25 odsto na godišnjem nivou.

"Plan je da jednim dijelom radimo zajedničke projekte sa Ministarstvom poljoprivrede i Invsticiono razvojnim fondom i trudićemo se da realizujemo što više kredita. Nastojaćemo i da razvijemo saradnju sa evropskim finansijskim fondovima i obezbijedimo sredstva po povoljnijim uslovima", kazao je Nikezić.

Bonus video: