Tako je govorio Brković: Bogatstvo je u ljudima, ne u novcu

Gradeći i dograđujući i kuću i fabriku, latio sam se najtežeg posla - da osmislim ono što su drugi prepustili propadanju i u čemu nijesu vidjeli nikakvu perspektivu
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 11:49h

Ročišta za uvođenje stečaja u kompanije Vektra Boka i Horajzon Lodžistik odložena su za 27. mart.

Ročišta za uvođenje stečaja u kompanijama biznismena Dragana Brkovića trebalo je da budu održana u podgoričkom Privrednom sudu, ali su odložena zbog odsustva predmetnog sudije.

Privredni sud je u utorak donio rješenje o pokretanju stečajnog postupka u glavnoj Brkovićevoj firmi - Vektri Montenegro, na zahtjev OTP i Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog potraživanja od 20,9 miliona eura.

Iz suda je najavljeno da će rješenje o otvaranje stečajnog postupka biti dostupno strankama 27. februara.

Brojne investicije

Najznačajnije Brkovićeve investicije bile su: upravna zgrada "Vektra", stambeno-poslovni kompleks u najljepšem dijelu Podgorice, gdje je dio Vlade smješten, i koji se naziva zgrada vektre.

Površina kompleksa je 40.000 kvadrata, sadrži 158 stanova, 18.000 kvadrata poslovnog prostora i 6.000 kvadrata podzemnih garaža. Vektra je izgradila Fabriku anoda u KAP-u.

Nakon napuštanja KAP-a, prije šest godina, Vektra je povela dugogodišnji sudski spor sa novim ruskim menadžmentom i riješila ga u svoju korist, ali je ostalo nepoznato da li je u međuvremeno uspjela da naplati štetu od KAP-a.

Za potrebe aviosaobraćaja i turizma Vektra je osnovala kompaniju Vektra Aviation, ali je i ona u međuvremenu neuspješno prizemljena. U Baru su osnovali pomorsku agencija i privatizovali dvije transportne organizacije: Rumijatrans i Moračatrans.

U Herceg Novom su privatizovali bivšu HTP Boka, ali ta investicija nikada nije završena, kao ni moderna fabrika za drvopreradu u Pljevljima Vektra Jakić.

O čemu je razmišljao “misionar” Brković?

Na veb sajtu Vektre Montenegro i danas dostupnom na Internetu, u uvodnoj riječi Dragan Brković, ističe da je prvu kuću sagradio sam pored Ribnice u Titovo doba, kada je imao 23 godine, na lokaciji namijenjenoj za gradsku deponiju.

"Gradeći i dograđujući i kuću i fabriku, latio sam se najtežeg posla - da osmislim ono što su drugi prepustili propadanju i u čemu nijesu vidjeli nikakvu perspektivu. U našim uslovima teško je biti misionar. No, neko mora biti prvi. Vektra je prva privatna komanija u Crnoj Gori koja je stvorena po uzoru na strane kompanije sa tržišnom logikom poslovanja, okrenuta savremenim ekonomskim tokovima. Bogatstvo nije u novcu, objektima, zgradama...", napisao Brković na sajtu i dodao da je bogastvo u ljudima.

Vektra je prva privatna komanija u Crnoj Gori koja je stvorena po uzoru na strane kompanije.

"Vjerujem da Crna Gora može biti bogata jer ima izuzetne prirodne resurse, i preduzetnike. Zato sam cijeli život posvetio stvaranju novih vrijednosti, kako bih uvjerio Crnogorce, da naša država može postati jedna od najprosperitetnijih zemalja u regionu. Vizija Vektre jeste da postane snažna kompanija u regionu, da gradi partnersku mrežu u okviru privredne zajednice i značajno doprinese ekonomskom razvoju države. Kao osnivač i predsjednik kompanije, ponosan sam što je Vektra na jedinstven način sublimirala istoriju, tradiciju i inovacije. Naša partnerska mreža dokaz je da se naš uspjeh nastavlja" istakao je Dragan Brković na svom veb sajtu.

Galerija

Bonus video: