Sindikat organizuje nove proteste nakon stabilizacije vremena

"Nećemo dozvoliti dalje urušavanje standarda građana makar se borili svim sredstvima građanske, dozvoljene borbe", kazao je generalni sekretar USS-a Srđa Keković
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 00:28h

U Uniji slobodnih sindikata (USS) će tek nakon potpunog ukidanja vanrednog stanja i stabilizacije vremenskih prilika početi da razmišljaju o organizaciji novog građanskog protesta sa kojeg će Vladi uputiti i nove zahtjeve.

Generalni sekretar te radničke asocijacije Srđa Keković kazao je "Vijestima" da će do Vlade na čijem je čelu Igor Lukšić tražiti snažniji otklon od dosadašnje prakse kada su privatizacije u pitanju i poštovanje Ustava u kojem se kaže da je Crna Gora država socijalne pravde.

"Povećanje cijene struje je bio povod za prvi protest, ali su uzroci druge stvari i mnogo su “žešći”"

Nakon neuspjelog sastanka sa Lukšićem odlučili su da organizuju još jedan protest nakon kojeg će, kako očekuju, premijer morati da revidira svoju politiku. Partneri USS u organizaciji protesta bili su Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija.

Da počne da se vodi socijalna politika

Na pitanje da li očekuje da će nakon drugog protesta Lukšić ozbiljnije shvatiti i njih i njihove zahtjeve Keković je kazao da to zavisi od novih zahtjeva koje će ispostaviti ali i od prisustva građana i masovnosti skupa.

"Povećanje cijene struje je bio povod za prvi protest, ali su uzroci druge stvari i mnogo su “žešći”. Mi smo navodili i potpuno urušen standard zapošljenih i svih građana, sve veće raslojavanje u društvu, činjenicu da smo za 20 i više godina mi koji smo radnici i srednja klasa postali gubitnici, da se jedan mali procenat društva obogatio na tim privatizacioniom procesima koji su bili netransparentni", kazao je Keković.

On je rekao da USS sada traži otklon od svega toga.

"Tražimo da se prestane sa takvom praksom, da počne da se vodi socijalna politika koja je u skladu sa našim ustavnim opredjeljenjem da država Crna Gora bude država socijalne prvde, da se Vlada sa istim senzibilitetom odnosi prema radnicima i građanima kao što se do sada odnosila prema poslodavcima, vlasnicima kapitala ili stranim investitorima u svim onim promašenim privatizacijama koje su isisale stotine miliona našeg novca koji je trebalo da bude upotrijebljen za potrebe građana", naveo je Keković.

Više od 20 godina niko nije odgovarao ni za šta

On je istakao da naročito zahtijevaju da se prestane sa daljim urušavanjem standarda građana.

"Mi to nećemo dozvoliti makar se borili svim sredstvima građanske, dozvoljene borbe. I to je suština cijele priče", kazao je on.

Prema njegovim riječima, zahtjevi koje su istakli na prvom protestu su “na neki način bili test” za Vladu od koje se očekivalo da krene u pravcu njihovih ispunjenja.

"Narod je shvatio da nema ništa političko u cijeloj priči koju je pokrenula USS. Nema nikakvih ličnih, političkih, nacionalnih ili bilo kakvih drugih obilježja"

Keković je kazao da se zbog urušenog standarda kod građana probudila svijest “da ukoliko se sami ne budemo borili za svoj položaj da ćemo i u narednih 10 ili 20 godina biti tranzicioni gubitnici”.

"Ovdje niko više od 20 godina tokom tranzicije nije odgovarao ni za šta. O privatizacionim procesima svi bruje i traže od nas da uspostavimo vladavinu prava, da se izborimo protiv korupcije i kriminala i USS o tome priča, ali ne vidimo da se bilo šta radi u tom pravcu", kazao je Keković i dodao da je to razlog zbog kojeg su dobili veliku podršku građana.

"Narod je shvatio da nema ništa političko u cijeloj priči koju je pokrenula USS. Nema nikakvih ličnih, političkih, nacionalnih ili bilo kakvih drugih obilježja. Jasno im je da je ovdje u pitanju samo socijalni bunt koji je revolt svih nas na stanje u kojem se nalazimo. Zato sada postoji ogromno interesovanje i energija je usmjerena prema novom protestu. Mi kao organizatori moramo do kraja da osjetimo to što se od nas očekuje i da prepoznamo to u našim novim zahtjevima", kazao je Keković.

Galerija

Bonus video: