EPCG: Ne planiraju se restrikcije

Podsjećamo da je ledeni talas koji je zahvatio jugoistočnu Evropu i u kontinuitetu trajao petnaestak dana, izazvao rekordno niske temperature
0 komentar(a)
električno brojilo, Foto: Luka Zeković
električno brojilo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2012. 13:55h

Crnogorski elektroenergetski sistem stabilno funkcioniše i, uprkos nepovoljnih meteo-uslova, 99,9 odsto potrošača redovno je snabdjeveno električnom energijom, navodi se u EPCG saopštenju.

Iako je postojala mogućnost uvođenja restrikcija u isporuci energije, koje su osjetili potrošači u Makedoniji, Albaniji i Srbiji, Crna Gora će ipak ovu vanrednu situaciju prevazići bez uvođenja ove nepopularne mjere, kako za potrošače, tako i za EPCG.

I pored činjenice da se situacija trenutno stabilizovala, ona je i dalje vrlo rizična, jer eventualno havarijsko oštećenje bilo kojeg elektroenergetskog objekta u Crnoj Gori i regionu može ponovo dovesti do nestašice električne energije.

"Elektroenergetski bilans do kraja sedmice nije „zatvoren”, jer očekujemo dodatnu stabilizaciju tržišta. Električna energija se i dalje teško nabavlja, ali uslijed najave poboljšanja vremenskih uslova očekuje se povećanje dotoka čime bi se podigao nivo naših akumulacija, čije ionako male rezerve koristimo", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo da je ledeni talas koji je zahvatio jugoistočnu Evropu i u kontinuitetu trajao petnaestak dana, izazvao rekordno niske temperature i uslovio rekordno visoku potrošnju električne energije, u Albaniji, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Srbiji i Hrvatskoj, čak i najveću zabilježenu potrošnju električne energije ikada.

Bonus video: