MANS: EPCG krši prava potrošača uprkos sudskim presudama

Neki izvodi iz poslovnih knjiga Elektroprivrede (EPCG) sadrže lažne podatke o potrošnji struje, saopšteno je iz MANS-a
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 16:05h

Neki izvodi iz poslovnih knjiga Elektroprivrede (EPCG) sadrže lažne podatke o potrošnji struje, pri čemu ta kompanija, uprkos sudskim presudama, krši prava potrošača i isključuje im struju, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).“To je pokazao konkretan slučaj građanina koga sam zastupao u sudskim procesima, pri čemu se vidi da EPCG ne samo da krši prava svojih potrošača, falsifikuje poslovne knjige, ne poštuje pravnosnažne sudske odluke, već licemjerno i bezobrazno očekuje da im se izvinjavamo kada ukazujemo na njihova kršenja zakona i ugradnje”, kazao je advokat MANS-a, Veselin Radulović.On je, u saopštenju, naveo da je građanska obaveza da se o tome javno govori, kako bi sve manje građana plaćalo ugradnje na računima za struju. Radulović je rekao da je u junu 2007. Elektrodistribucija podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv potrošača od koga je EPCG pokušala da iznudi novac koji im ne duguje, a o čemu svjedoči i presuda Osnovnog suda u korist tog potrošača.

“U postupku pred Osnovnim sudom EPCG je podnijela i predlog za izvršenje protiv istog potrošača, kako bi mu oduzela novac koji im ne duguje. Uz predlog je dostavljen izvod iz poslovnih knjiga EPCG sa lažnim podacima da taj potrošač nije platio ni cent za utrošenu elekričnu energiju od kraja decembra 2007. godine do 30. novembra 2008”, objasnio je on.

EPCG ignorisala pravosnažne sudske presudeRadulović je, kako se dodaje, sudu dostavio račune koji potvrđuju da je taj potrošač redovno izmirivao dugovanja u tom periodu i da tako i dalje čini, nakon čega je EPCG povukla tužbu pred sudom i potrošaču je morala nadoknaditi troškove postupka po pravnosnažnoj odluci Osnovnog suda u Podgorici. On je naveo da, iako je taj potrošač sve račune i dalje redovno izmirivao, EPCG je ignorisala pravnosnažne sudske presude i u oktobru prošle godine mu je ponovo uručila opomenu, sa paušalno i proizvoljno uvećanim iznosom duga. Potrošač je upozoren da će, ako ne izmiri navodni dug, njegov objekat biti isključen sa distributivne mreže.

"Nadležni iz EPCG nijesu dostavili tražene podatke iako su to bili u obavezi, ali su primjenom sile i uz asistenciju policije objekat potrošača isključili sa distributivne mreže"

On je naveo da se ponovo obratio EPCG i dobio obavještenje da je došlo do greške prilikom unosa i obračuna utrošene električne energije, zbog čega su mu se izvinili i zamolili za razumijevanje. “Nadležni iz EPCG nijesu saopštili razloge zbog kojih mogu da ne poštuju pravnosnažne sudske odluke”, zaključeno je u saopštenju.

Galerija

Bonus video: