Struje ne fali do srijede, ako se štedi

Otežani uvoz nedostajuće struje može se nadomjestiti uz mjere štednje
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 11:15h

Restrikcije ne prijete do sredine predstojeće sedmice, jer je struja obezbijeđena i neće biti problema ako se racionalno troši.

"Ima struje do ponedjeljka, bez dodatnog uvoza. Ako bude nastavljena štednja, računamo da je obezbijeđena do srijede", saopštili su "Vijestima" iz Elektroprivrede.

Osim što Vlada i EPCG pojačavaju apel za racionalnu potrošnju, od iduće sedmice je moguća veća proizvodnja iz hidroelektrana usljed otapanja snježnih nanosa koja bi mogla dopuniti akumulacije.

Apelujemo na privredna društva, javne institucije i građane da struju troše racionalno, samo onoliko koliko im je stvarno potrebno

U EPCG procjenjuju da bi se sve moglo poboljšati ako bi se duplirala štednja električne energije, koja za nekoliko prethodnih dana iznosi oko 12 odsto.

Iz Elektroprivrede upozoravaju da je jučerašnja potrošnja struje u porastu u odnosu na potrošnju u utorak, koja je bila na nivou od prethodnog dana, procjenjujući da dosadašnje uštede nisu bile dovoljne, poručujući da je doprinos svih jedini način za prevazilaženje teške elektroenergetske situacije.

"Važno je uštedjeti svaki kilovat-sat struje. Koristimo male rezerve sopstvenih proizvodnih kapaciteta i održavamo sistem stabilnim. Nedostajuće količine obezbijedili smo pravovremenom kupovinom na međunarodnom tržištu i to u trenutku dok se povećava broj država koje zabranjuju izvoz ili redukuju energije, što dodatno komplikuje situaciju", objavili su iz državne energetske kompanije, kojim upravlja italijanski A2A.

Veliki potrošači smanjili potrošnju

Iz EPCG informišu da su veliki potrošači smanjili potrošnju u skladu sa naredbom Vlade.

"Lokalne samouprave redukovale su javnu rasvjetu preko 90 odsto. Još jednom apelujemo na privredna društva, javne institucije i građane da struju troše racionalno, samo onoliko koliko im je stvarno potrebno kako bi elektroenergetski sistem bio stabilan i narednih dana", pozvali su iz EPCG.

Situacija u snabdijevanju crnogorskog konzuma električnom energijom juče je bila bola nego dan ranije. Broj potrošača koji nemaju struju je oko 1.500 domaćinstava, a to se odnosi većinom na seoska područja opština Nikšić, Podgorica, Žabljak, Cetinje, Bar i Danilovgrad. Iz EPCG su saopštili da njihove ekipe pokušavaju da u što kraćem roku otklone kvarove, dodajući da im posao otežavaju neprohodni putevi.

Stiglo gorivo u Pljevlja

Zalihe goriva u Rudniku uglja Pljevlja i na benzinskoj pumpi u tom gradu sinoć su obnovljene jer je konvoj cistjerni Jugopetrola uspio da se probije preko Nikšića i Žabljaka.

Rudnik uglja je sada značajno obnovio zalihe a i mehanizacija koja čisti grad i sela od nameta snijega imaće dovoljno za nekoliko dana.

Kako se očekuju poboljšanje vremena isporuke goriva biće redovnije.

Bonus video: