Na pijacama skuplje i do 30 odsto: Blitva i spanać po 3 eura

"Prema informacijama koje imam, nijedan kamion sa hranom ne stoji na granici", kazao je Vujačić
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 08:34h

Granični prelazi Dobrakovo u Bijelom Polju i Jabuka u Pljevljima su otvoreni i u Crnu Goru je ušlo 14 šlepera sa brašnom i tri sa mlijekom.

Sekretar Ministarstva poljoprivrede Branimir Vujačić je kazao “Vijestima” da Crnoj Gori nije ni prijetila nestašica hrane i da “uopšte nije kritična situacija”.

"Danas je uvezeno dovoljno količina mlijeka i brašna, mada smo imali zalihe od oko 300 tona brašna i oko 60.000 paketa mlijeka koji se nalaze u maloprodaji", kazao je Vujačić, i dodao da mesa i ostalih proizvoda ne fali ni u jednom gradu.

"Prema informacijama koje imam, nijedan kamion sa hranom ne stoji na granici", kazao je Vujačić

"Prema informacijama koje imam, nijedan kamion sa hranom ne stoji na granici", kazao je Vujačić.

Iz lanca marketa Merkator Crna Gora “Vijestima” je saopšteno da ni u Merkatoru ni Roda marketima nema nestašice namirnica, ali zbog toga što su putevi prohodni samo za putnička vozila juče nijesu slali dodatne količine hrane za sjever.

"Svih artikala ima i mi nemamo informaciju da nema mlijeka u nekoj našoj prodavnici u Beranama, Pljevljima ili Bijelom Polju. Kako sarađujemo sa više dobavljača, moguće je da nemamo baš sve njihove proizvode u ponudi", saopšteno je iz Merkatora.

Bez zaliha na sjeveru

Direktor maloprodaje lanca marketa Albona Nikola Jovičić je rekao da nijesu uspjeli da povećaju zalihe robe na sjeveru, ali da namirnica i bez toga ima dovoljno.

"Povećan promet smo imali u petak i subotu, ostalih dana je promet bio uobičajen. Ulja, soli, mlijeka, mesa i brašna ima dovoljno i na sjeveru i u centralnim djelovima jer smo se snabdjeli prije nevremena", kazao je Jovičić.

Ulja, soli, mlijeka, mesa i brašna ima dovoljno i na sjeveru i u centralnim djelovima jer smo se snabdjeli prije nevremena.

"U Plužine smo uspjeli danas da dopremimo svježe voće i tamo je stanje u potpunosti normalizovano. Juče je u Bijelo Polje stiglo nekoliko kamiona mlijeka, a određenu količinu ćemo poslati i u Pljevlja čim se putevi otvore", kazao je Jovičić.

Prema njegovim riječima hljeba i mlijeka koje prizvode domaći proizvođači ima u količinama koje im oni isporuče. Isto je i sa jajima, Jovičić je kazao da je nekoliko farmi bilo zavijano, ali da su uspjeli da isporuče robu.

"Pekare sa kojima sarađujemo rade normalno, samo što nam neke umjesto po dva puta dnevno sada hljeb dopremaju jednom, ali veću količinu", kazao je Jovičić.

Salata 2, 5 eura

Većina tezgi na Maloj i Zelenoj pijaci u Podgorici su uništene zbog urušavanja krovova, ali na nekoliko njih na kojima je bilo izloženo voće i povrće cijene su bile i do 30 odsto veće u odnosu na prethodne dane.

Tako je kilogram banana koštao 1,40 eura, zelenih jabuka 1,2 eura, crvenih 80 centi, a toliko je koštao i kivi. Za kilogram domaćih narandži je trebalo izdvojiti euro, uvoznih klementina i limuna po 1,50 euro.

I povrće je bilo znatno skuplje, tako je kilogram crnog luka koštao 1,50 do dva eura, paprike, blitve i spanaća po tri eura, kupusa 70 centi, dok je krompir bio 10 centi jeftiniji, a zelena salata je koštala 2,5 eura.

Galerija

Bonus video: