USS: Pokazaćemo na novom protestu da smo imuni na politiku podjela

USS je poručila Lukšiću i da ni USS, ni njihovi partneri MANS i Studentska unija, nemaju nikave političke ciljeve
0 komentar(a)
protest 21.01., Foto: Arhiva Vijesti
protest 21.01., Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2012. 16:27h

"Najnovijim istupima u javnosti premijer Igor Lukšić je nastavio sa politikom minimiziranja efekata protesta organizovanog 21. januara, pokušavajući da naše kristalno jasne socijalne zahtjeve zavije u političku oblandu", saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata.

Sekretarijat USS je saopštio da premijer kaže da su organizatori sami izjavili da im račun za struju nije jedini motiv i da to njemu govori da su njihovi motivi političke prirode.

"Na taj način je Lukšić još jednom pokazao da ne shvata ozbiljno građane koji su na protestu, masovnim prisustvom, izrazili svoje nezadovoljstvo aktuelnim socio-ekonomskim trenutkom u Crnoj Gori. Stereotipna politička retorika kojom se građani žele podijeliti po nacionalnim, političkim i vjerskim pitanjima, koja nas je i dovela u poziciju tranzicionih gubitnika, nije put kojim jedan mlad i „moderan” premijer treba da nas integriše u EU.

Kad već nije na prethodnom, na narednom protestu premijer će imati priliku da se uvjeri da su građani postali imuni na „politiku podjela” po principu “zavadi pa vladaj”, odnosno da su shvatili da je krajnje vrijeme da se okupe oko svojih egzistencijalnih socio-ekonomskih problema", saopšteno je je iz te radničke organizacije.

Ipak, kako navode, premijer je u jednom dijelu bio u pravu jer je tačno da njihov motiv nije bio jedino račun za struju.

To je bio samo test za premijera i njegovu Vladu. Naši motivi bili su da Vlada pokaže da želi da bude Vlada građana, a ne vlada tajkuna

"To je bio samo test za premijera i njegovu Vladu. Naši motivi bili su da Vlada pokaže da želi da bude Vlada građana, a ne vlada tajkuna, da pokažemo da će ova, ali i svaka druga ubuduće biti kontrolisana od građana, da Vlada treba da se boji građana, a ne obratno, da nama nije važno ko vlada, nego kako vlada.

Više od svega, naš motiv bio je i da Vlada počne da se bavi korupcijom i promašenim privatizacijama, koje su malom broju tajkuna donijele basnoslovno bogatstvo, a ogromnoj većini crnogorskih građana siromaštvo, da Vlada otkrije ko su korumpirani pojedinci koji su uzeli „svega” sedam miliona eura da bi za bagatelu prodali zlata vrijedan Telekom, ali i da hitno preispita privatizaciju KAP-a, EPCG-a, da Vlada oduzme svu nezakonito stečenu imovinu u korist praznih socijalnih fondova, da se racionalno i u interesu građana troše budžetska sredstva", navodi se u saopštenju.

USS je poručila Lukšiću i da ni USS, ni njihovi partneri MANS i Studentska unija, nemaju nikave političke ciljeve.

Bonus video: