Ustavni sud ukinuo član o izboru stečajnih upravnika

Mogućnost da stečajne sudije bez kriterijuma biraju stečajne upravnike suprotna vladavini prava
141 pregleda 1 komentar(a)
UStavni sud, Foto: Savo Prelević
UStavni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2018. 16:26h

Ustavni sud ukinuo je stav 2 člana 25 Zakona o stečaju, kojim su regulisani uslovi za imenovanje stečajnih upravnika. Sporni član nije propisao na koji način će stečajni sudija cijeniti “potrebnu stručnost i poslovno iskustvo potrebno za vođenje stečajnog postupka” prilikom imenovanja pravnika.

Ustavni sud je utvrdio da je zakonodavac osporenom odredbom povrijedio ustavne principe iz odredaba člana 1 (stav 2) i člana 145 Ustava o vladavini prava i načelu legitimiteta.

“Osporena odredba ne zadovoljava zahtjeve pravne sigurnosti i vladavine prava iz Ustava, kao ni standard stavova Evropskog suda, jer je u nomotehničkom i sadržinskom smislu neprecizna i sadrži niz nejasnoća, posebno u postupku njene primjene. Odredbe Zakona koje dopuštaju neizvjesnost u pogledu krajnjeg efekta i koje, u konkretnom slučaju mogu trajno da ograniče prava stečajnih upravnika da budu imenovani od strane stečajnog sudije, odnosno, odredbe kojima su propisani određeni nejasni uslovi za imenovanje stečajnih upravnika, po ocjeni Ustavnog suda, ne mogu se smatrati odredbama koje su zasnovane na načelu vladavine prava”, navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik Suda dr Dragoljub Drašković.

Inicijativu za ocjenu ovog zakona podnio je advokat i stečajni upravnik Borislav Radović sa Cetinja, 2014. godine.

"Odmah nakon toga sam o neadekvatnom zakonskom rješenju i neprihvatljivoj praksi koju primjenjuju sudije Privrednog suda prilikom izbora stečajnih upravnika, obavijestio sudije i predsjednika tog suda u Podgorici, predsjednicu Vrhovnog suda i ministra pravde, sadašnjeg premijera. Sigurno je da se stečajni upravnici ne biraju redosljedom sa važećeg spiska koji postoji kod Ministarstva pravde, nego postoje privilegovani stečajni upravnici, to je 10-15 lica u Crnoj Gori, dok ostali koje angažuju sudije, dobijaju manje važne predmete”, istakao je Radović u inicijativi.

Radna grupa Ministarstva ekonomije moraće ovu oblast ponovo urediti kroz predstojeće izmjene Zakona o stečaju.

Komora stečajnih upravnika podržala je odluku Ustavnog suda.

"Ukidanjem ove odredbe svi stečajni upravnici sa liste stavljaju se u ravnopravan položaj da mogu biti imenovani za stečajnog upravnika pod jednakim uslovima ukoliko nema drugih zakonskih ograničenja. Komora se zalaže za to da se mora vršiti kontinuirana edukacija stečajnih upravnika i njihovo licenciranje, te i za to da to bude osnov za raspodjelu stečajnih predmeta”, rekli su “Vijestima” iz Komore.

Bonus video: