Proizvodnja hidroelektrana otežana zbog vremenskih uslova

"HE Perućica dnevno proizvodi svega hiljadu megavat sati (MWh) umjesto predviđenih tri hiljade", kazali su iz EPCG
60 pregleda 0 komentar(a)
danilovgrad, snijeg, Foto: Jelena Jovanović
danilovgrad, snijeg, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 06.02.2012. 17:26h

Iz Elektroprovrede Crne Gore (EPCG) su saopštili da su niske temperature dovele do porasta potrošnje električne energije i da je dnevna potrošnja u Crnoj Gori skoro 15 miliona kWh, ali da je i pored toga napajanje električnom energijom stabilno.

"Smanjena proizvodnja hidroelektrana dodatno usložnjava situaciju, zbog skoro praznih akumulacija i niskih dotoka. Sniježne padavine ne povećavaju nivo akumulacija i dotoka, a trenutni dotok HE Perućica je samo deset odsto od prosjeka za februar i iznosi 10 MW, dok je stanje akumulacija 30 odsto ispod plana“, navodi se u saopštenju Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Sada HE Perućica umjesto 3.000 MWH dnevno proizvodi svega 1.000, a TE Pljevlja ne može da radi maksimalnim kapacitetom, jer je uslijed velikog snijega otežano dopremanje uglja.

Na teritoriji Nikšića bez napajanja električnom energijom 60 domaćinstava u Granicama, Goliji i dijelu Vilusa, a u Plužinama je bez napajanja oko 100 domaćinstava na području Crkvičkog Polja

Kvarova ima, ekipe su na terenu, ali neprohodni putevi ne dozvoljavaju da oštećenja budu blagovremeno otklonjena.

Tako je na teritoriji opštine Nikšić bez napajanja električnom energijom 60 domaćinstava u Granicama, Goliji i dijelu Vilusa. U Plužinama je bez napajanja oko 100 domaćinstava na području Crkvičkog Polja.

U Kolašinu je bez električne energije oko 100 domaćinstava u rovačkim i moračkim selima a ekipe Elektrodistribucije iz tog grada pokušaće da u najkraćem roku saniraju oštećenja.

Ekipe Elektrodistribucije Cetinje ne mogu prići trafo-stanici sa koje se napaja selo Lastva Čevska, zbog čega je šest domaćinstava na tom području danas bez struje.

Zbog neprohodnih puteva bez napajanja električnom energijom je i deset domaćinstava u selu Leovo Brdo, koje je udaljeno 35 kilometara od Pljevalja.

Iz EPCG podsjećaju da su zbog hladnog talasa privremeno obustavi isključenja neredovnih platiša sa mreže i apeluju na potrošače da racionalno koriste električnu energiju.

Bonus video: