Radulović: Doveli nas do bankrota, a smeta im socijalni bunt

Poslanik PzP- smatra da je vlast spremna na sve, da će se zadužiti pod “zelenaškim uslovima” ili pokloniti rezerve uglja u Maoču indijskoj kompaniji
56 pregleda 0 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2012. 08:43h

Režim je u panici, ponaša se kao kockar u “sitne sate”, da bi održao likvidnost budžeta i izbjegao bankrotstvo, neplaćanje plata i penzija i socijalni bunt, ocijenio je potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović.

Poslanik PzP- smatra da je vlast spremna na sve, da će se zadužiti pod “zelenaškim uslovima” ili pokloniti rezerve uglja u Maoču indijskoj kompaniji, koju bi za uzvrat pomogla Kombinat aluminijuma.

"Dramatična i turbulenta dešavanja u KAP-u ogoljeno i direktno pokazuju na koje „grane“ nas je doveo režim i što se može desiti sa održivosti budžeta i ukupnim ekonomskim stanjem ukoliko se energično ne reaguje.

Davati garancije od 135 miliona eura ovakvom vlasniku Kombinata može samo neko ko je zatočenik

Davati garancije od 135 miliona eura ovakvom vlasniku Kombinata, bez biznis plana i analiza koje pokazuje opravdanost i pozitivne efekte, može samo neko ko je zatočenik ili debelo korumpiran", rekao je Radulović, upozoravajući da je Glenkor kroz štetne ugovore i aranžmane do sada dosta koštao KAP i Crnu Goru.

Afera Telekom je još i sitna

Crnogorska ekonomija je, ocjenjuje Radulović, u dubokoj recesiji, sa jasnim tendencijama koje vode u dužničko i kreditno ropstvo, čak i u bankrotstvo.

"Brojni makroekonomski trendovi i indikatori na to ukazuju, bilo da su u pitanju rast javnog duga, nelikvidnost privrede, spoljnotrgovinske razmjene, deficit budžeta ili servisiranje kreditnih obaveza i garancija.

Kao posljedica nepostojanja pravne države učešće sive ekonomije je značajano, iznos poreskog duga takođe, dok je veličina koncesija simbolična", obrazložio je Radulović.

On smatra da slučaj Telekoma spada u srednju korupciju u odnosu na organizovani kriminal i visoku korupciju koja se dešavala i dešava u KAP-u, Željezari, Elektroprivredi, Jugopetrolu, turizmu, šumarstvu i drvopreradi i mnogim drugim preduzećima.

KAP nas koštao pet novih kombinata

Radulović procjenjuje da su „kriminogena i koruptivna dešavanja u KAP-u dosad koštala Crnu Goru više od jedne milijarde eure, sa vjerovatnoćom da to bude uvećano za novih 200 miliona eura ukoliko se imaju u vidu garancije i obaveze.

"Ili čak za novih 500 miliona eura ukoliko se ima u vidu ekološko saniranje i ispunjavanje standarda EU. To je vrijednost pet novih kombinata ili 15 modernizovanih.

Radulović dodaje da je domaća ekonomija zatočenik brojnih protivzakonitih, kolonijalnih, monopolskih i anticrnogorskih ugovora

Isto je i sa Željezarom, samo što su cifre manje. Kada je u pitanju organizovani kriminal i korupcija u energetskom sektoru, tada su potencijalne vrijednosti štete po Crnu Goru više od pet milijardi eura i gubitak posljednjih resursa", ocijenio je Radulović, aludirajući na poklanjanje rudnog blaga.

On naglašava da je ekonomija dvodecenijski zatočenik koruptivne i neznavene vladavine, domaćih i stranih interesnih lobija i retrogradne neoliberalne ideologije, ocjenjujući da ne ispunjava ni tri od četiri ranija mastrička kriterijuma, a posebno nove fiskalne kriterijume EU.

Radulović dodaje da je domaća ekonomija zatočenik brojnih protivzakonitih, kolonijalnih, monopolskih i anticrnogorskih ugovora i aranžmana.

Tužioci odbijali sve prijave

Podsjetio je da je PzP podnio mnoge krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu za korupciju u KAP-u, Željezari, EPCG.

"Bivša vrhovna državna tužiteljka Vesna Medenica, pa aktuelna Ranka Čarapić, odbijale su ih kao neosnovane, osim posljednje dvije koje se navodno ispituju. Sve prijave su vrijeme i događaji potvrdili", zaključio je Radulović.

On smatra da je premijer Igor Lukšić daleko od reformatora, jer je samo nastavak ministra Lukšića

On smatra da je premijer Igor Lukšić daleko od reformatora, jer je samo nastavak ministra Lukšića, a „to znači zatočenik nazadne ideologije, interesnih lobija, saučesnik ili izvršilac pogrešnih odluka i neimar ovakve Crne Gore“.

"I dalje zadužuje državu pod nepovoljnim uslovima, mijenja štetne ugovore u još štetnije, daje povlastice i zadovoljava interese.

Što će biti sa Željezarom, KAP-om, EPCG, novim hidro i termo izvorima, rudnim resursima, turističkim destinacijama, autoputem zavisi samo od interesa lobija, a ne od optimalnih mogućnosti i interesa države", ocijenio je Radulović.

On ukazuje na potcijenjenu procjenu vrijednosti Rudnika uglja i simbolične koncesije, povezujući da namjera spajanja EPCG i RUP-a u takvim uslovima „pokazuje samo da je Lukšić pion u Đukanovićevoj kombinatorici sa italijanskom ložom“.

Poništiti sve štetne ugovore

Radulović smatra da su kod socioekonomske budućnosti ostale samo dvije oprečne opcije - trajno siromaštvo sa režimom ili progres sa pravom alternativom.

"Preduslov ekonomskog prosperiteta je u uspostavljanju pravne države i nezavisnih institucija. Tu spada poništenje svih protivzakonitih i štetnih privatizacionih ugovora i utvrđivanje krivične odgovornosti aktera. Oduzimanje imovine koja je stečena na protivzakonit i kriminogen način je potreba zbog para, pravde i pouke", ocijenio je Radulović.

Na takvim pretpostavkama, dodaje on, moguće je ostvariti dinamičan i dugoročan privredni rast valorizacijom preostalih resursa za održivi razvoj.

Bar-Boljare treba graditi na drugi način i drugačijom dinamikom, počev od izrade potpune dokumentacije pa do lobiranja i podrške u institucijama EU

"Primarni makroekonomski parametri i investicioni količnici su izuzetno povoljni pri izgradnji hidroelektrane Kruševo, HE Komarnica, druge termocentrale u Pljevljima, TE Maoče, a nešto slabiji pri modernizaciji KAP-a, pozitivni i pri modernizaciji Željezare.

Ovi parametri su pozitivni u izgradnji putne infrastrukture na nivou brzih saobraćajnica, dok je izgradnja autoputa Bar-Boljare pri ovim uslovima nepovoljna, a izgradnja Jadransko-jonskog autoputa krajnje nepovoljna.

Bar-Boljare treba graditi na drugi način i drugačijom dinamikom, počev od izrade potpune dokumentacije pa do lobiranja i podrške u institucijama EU i postizanja saglasja sa susjedima", smatra Radulović.

On je ponovio modele PzP-a po pitanju djelovanja za spas ekonomije, ocjenjujući da bi to značajno povećalo kupovnu moć i standard građana i uravnotežilo budžet već iduće godine.

Bonus video: