Keković: Vrijeme je da postanete Vlada građana

"Na Vladi je da odluči u kom pravcu će se stvari dalje odvijati. Krajnje je vrijeme da se zaustavi dalji sunovrat standarda"
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2012. 08:26h

"Od predsjednika Vlade očekujemo da ispuni zahtjeve organizatora protesta, koje je podržalo oko 10.000 građana i građanki koji su učestvovali na protestu organizovanom 21. januara. Naši zahtjevi su realni i ostvarivi, a na Vladi je da se opredijeli da li će iznaći mehanizme za njihovo ispunjenje i tako pokazati građanima da žele da budu vlada građana, a ne domaćih i stranih tajkuna", kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković, koja je bila organizator protesta 21. janura uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i Studentske unije.

Keković je kazao da su prihvatili poziv premijera Igora Lukšića i da će u utorak u pregovaračkom timu osim njega biti i Vanja Ćalović iz MANS-a, Demir Hodžić iz Studentska unija, Janko Vučinić, i još nekoliko članova najužeg rukovodstva USS.

Protest 21. januara bio je organizovan zbog lošeg socijalno-ekonomskog položaja radnika i pogrešne politike Vlade, a kap koja je prelila čašu nezadovoljstva građana bilo je januarsko poskupljenje struje za 6,8 odsto, a kasnije i goriva.

"Sada je na Vladi da prepozna ogromno razočarenje građana vladinom ekonomskom politikom, koja je u prethodne dvije decenije bila podređena onima koji su se “snašli”, tzv. tranzicionim dobitnicima, domaćim i stranim tajkunima. Kada su njihovi interesi u pitanju Vlada ne preza da uloži ili se odrekne stotina miliona eura; da po želji stranih investitora piše radno i poresko zakonodavstvo; da ukida razne “biznis barijere” na teret grbače radnika... Da bi pokazala da razumije građane Vlada treba da anulira odluku o poskupljenju cijene električne energije, da pokrene postupak za razrješenje čelnika RAE i da zahtijeva od vrhovnog državnog tužioca da preispita brojne sumnjive privatizacije i otkrije korumpirane pojedince, koji su se ugradili i zbog kojih mi imamo najskuplje račune za struju, gorivo, telefonske impulse... u regionu", naveo je Keković.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: