Lukšić: Nerealno je očekivati da Vlada isplati Dakićevce

On je dodao da Vlada u tom poslu nema nikakav interes osim da pomogne radnicima da naplate potraživanja što je moguće više
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 12:13h

Nije realno očekivati da Vlada preuzme obavezu i da isplati radnike fabrike "Radoje Dakić" jer bi to značilo novo zaduženje, saopštio je premijer Igor Lukšić.

„Često se sugerisalo da Vlada preuzme obavezu da ona isplati radnike. To teorijski lijepo zvuči ali to nije moguće, jer 30 ili 40 miliona eura izdvojiti značilo bi novo zaduženje ili smanjenje nekih drugih troškova, što nijesam siguran da je realno, jer bi to direktno pogodilo ili fond zarada ili socijalna primanja ili bi morali da odustanemo od nekih investicija“, rekao je Lukšić radiju Crne Gore, u emisiji Odgovoran odgovor.

On je dodao da Vlada u tom poslu nema nikakav interes osim da pomogne radnicima da naplate potraživanja što je moguće više.

„U jednom trenutku smo bili spremni da predložimo da se Vlada odrekne jednog dijela zemljišta u korist povećanja te parcele, kako bi prihodi koji bi se ostvarili od prodaje tog dijela parcele uvećali ono što je dio procenta naplate radnika "Radoje Dakića", rekao je Lukšić.

On je naveo da su ponude koje su u jednim trenutku bile date za kupovinu zemljišta te fabrike, povučene i Vlada je nakon toga u dogovoru sa radnicima pokušala da obnovi interesovanje za tu ponudu.

„Ukoliko bi se tako nešto desilo bio bih zaista zadovoljan i onda bi bili u prilici da eventualno Vladi predlažemo nove mehanizme kako bi ta ponuda u potpunosti bila realizovana“, dodao je Lukšić.

Bivši radnici i povjerenici „Radoja Dakića" se tri godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona miliona.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona EUR, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona EUR, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Galerija

Bonus video: