Keković: Počinjemo pripreme za novi protest

Keković smatra da subvencioniranje nije način da se riješi pitanje urušavanja životnog standarda
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 16:15h

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Kekovic, najavio je u izjavi za Radio Vijesti, da će taj sindikat već u utorak početi pripreme za organizovanje novog protesta, na kome će Vladi biti ispostavljeni i novi zahtjevi.

Keković je razočaran izjavom ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića da će proširiti program subvencioniranja za plaćanje računa za struju.

"Ukoliko je zaista to što je danas izjavio ministar, stav Vlade, onda je sasvim izvjesno da će USS sa svojim partnerima morati da ispoštuje svoje obećanje, dato principijelno na ovom velikom i masovnom protestnom skupu održanom 21. januara. To znači da ćemo već od sjutra otpočeti pripreme za organizovanje novog protestnog skupa, a tada ćemo, naravno, ispostaviti i nove zahtjeve”, kazao je Kekovic.

On smatra da subvencioniranje nije način da se riješi pitanje urušavanja životnog standarda.

"Sada kaže da će da poveća obim subvencija, a prije svega nekoliko dana kada je usvajan Zakon o budžetu smanjili su taj budžet za subvencije sa 1,6 miliona, na million eura", ističe Keković.

Savez sindikata se neće pridružiti protestima, i ne žali zbog toga

I ako bude novih građanskih protesta zbog poskupljenja struje, pristalice Saveza Sindikata Crne Gore neće im se pridružiti, kaže generelni sekretar tog Sindikata Zoran Masoničić za Radio Vijesti.

"Savez sindikata ne razmišlja da se pridružuje Uniji slobodnih sindikata. Da je Unija razmišljala da sindikalni protest organizuje zajedno sa Savezom sindikata, onda bi imali inicijativu u tom pravcu, i zajednički bi ušli u organizaciju. Unija je to organizovala sa drugim partnerima i mi to postujemo, ali ne mislimo da se pridruzujemo”, rekao je Masonicic.

Masoničić je kazao i da ne žali što Savez sindikata nije podržao subotnji protest, održan u Podgorici.

Zoran Masoničić

"Razloga za žaljenje Savez nema, a zadovoljstvo nam je što je druga sindikalna centrala organizovala dobar skup. Naravno, vrijeme će pokazati koliko će taj skup donijeti dobra i koristi”, rekao je Masoničić.

On ocjenjuje da se ne bi trebalo povoditi za primjerima sindikata u regionu, zbog čijih postupaka trpe država i građani.

Upitan da li podržava poruke sa protestnog okupljanja u Podgorci, Masoničić je odgovoriop "određene poruke da, ali ponašanje nikako".

"Zabrinutost za materijalno socijani položaj građana uporno iskazuje i Savez sindikata, ali politički dio priče za nas je neprihvatljiv”, poručio je Masoničić.

Galerija

Bonus video: