Kako je Vlada otpisivala dugove EPCG

Iz dokumenta se vidi da je otpisan PDV za 2007. godinu i PDV na uvoz električne enerije za tu godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 15:24h

Mreža za afirmaciju naevladinog sektora objavila je odgovor ministarstva finansija u kome se vidi da je Vlada otpisala dio dugova Elektroprivredi Crne Gore.

Iz dokumenta se vidi da je otpisan PDV za 2007. godinu i PDV na uvoz električne enerije za tu godinu.

Vijesti su prenijele iz finansijskih izvještaja kompanije da je Vlada otpisala oko 12,3 miliona poreza na dodatu vrijednost za 2007, 2008. i 2009. godinu.

To je potvrđeno iz ministarstava finansija i ekonomije, i obrazlažu da se radi o "poravnanju računa" sa EPCG preko PDV-a po četiri osnova.

Iz ministarstava odgovaraju da je Vlada odobrila da se Elektroprivredi otpiše PDV na uvoz električne energije za 2007. godinu u iznosu od 6,1 miliona eura.

To “prebijanje” je prihvaćeno jer EPCG nije mogao da naplati dugovanja za struju od gradskih i seoskih vodovoda, Vojske Crne Gore, preduzeća u državnom vlasništvu, vjerskih i sportskih organizacija, Crvenog krsta i Željeznice. Od EPCG nije naplaćeno ni 2,28 miliona PDV-a na uvezenu struju u 2007.

Iz ministarstava navode da se odustalo od naplate PDV-a u korist izmirenja obaveza Željezare, odnosno za toliko Vlada nije morala da izdvaja novac za subvencije za struju toj kompaniji.

Saopštili su da subvencije za socijalnu kategoriju potrošača u 2008. od tri miliona nisu direktno usmjerene EPCG nego je za toliko otpisan PDV kompaniji.

Vlada je 2009. od Prijestonice preuzela dug za struju Vodvoda Cetinje u iznosu od skoro 892 hiljada eura.

EPCG je otpisala dug za PDV u istom iznosu.

Bonus video: