Budva ugasila "Adriatic holding"

„Budvi holding“ umanjen je kapital sa 250 miliona na oko 183 miliona eura i zemlja od 1,1 milion kvadrata prenijeta na „Adritic holding“
0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.01.2012. 18:50h

Opština Budva pokrenula je postupak o dobrovoljnoj likvidaciji „Adriatic holdinga”, opštinskog preduzeća koje je na svojoj koži najviše osjetilo finansijsku krizu i slom tržišta nekretnina.

Nakon godinu i po dana, od kada je osnovano, preduzeće kome je dodijeljeno gazdovanje sa deset atraktivnih parcela u vlasništvu Opštine, ukupne površine 1.1 milion kvadrata, ugašeno je, a sa njim i ideja da se kroz akcije na prestižnim inostranim berzama obezbijede investitori za gradnju hotelskih kapaciteta.

„Budvi holding“ umanjen je kapital sa 250 miliona na oko 183 miliona eura i zemlja od 1,1 milion kvadrata prenijeta na „Adriatic holding“.

„Adriatic holding“ osnovano je početkom juna 2009. kao kćerka firma godinu dana starije kompanije “Budva holding”, i to na taj način što je starijoj firmi umanjen kapital i dio zemljišnih kompleksa kojim je do tada gazdovala i ustupljen mlađoj kompaniji.

„Budvi holding“ umanjen je kapital sa 250 miliona na oko 183 miliona eura i zemlja od 1,1 milion kvadrata prenijeta na „Adriatic holding“.

“Dobrovoljna likvidacija preduzeća biće započeta osam dana nakon objavljivanja odluke Skupštine opštine u Službenom listu. Imajući u vidu da ’Adritic holding’ nije imao nijednu poslovnu aktivnost, to će likvidacija biti mnogo lakše sprovedena.

Neuknjižene parcele

Takođe, parcele kojim je gazdovalo nijesu bile ni uknjižene na ’Adriatic’, već se Opština i dalje vodila kao vlasnik, čime je postupak gašenja još više olakšan”, rečeno je „Vijestima“ u “Adriatic holdingu“, gdje se očekuje da bi u narednih mjesec dana likvidacija firme trebalo da bude okončana.

Odlukom Skupštine opštine zemlja se ponovo vraća Opštini na gazdovanje, a za očekivati je da će te parcele, koje su prvobitno bile izuzete “Budva holdingu”, mogle ponovo biti vraćene toj kompaniji na upravljanje, imajući u vidu da je ona do sada već zaključila nekoliko ugovora o zajedničkom poslu sa investitorima.

Preduzeće je raspolagalo i opštinskom zemljom u Đevištenju kod Kamenova, površine 100.479 kvadrata.

Preduzeće je raspolagalo i opštinskom zemljom u Đevištenju kod Kamenova, površine 100.479 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 18 miliona eura, parcelama na lokalitetu Tršljikovica, površine 739.340 kvadrata, procijenjenih na tržištu 19 miliona eura.

Svakako jedna od najatraktivnijih parcela je ona u naselju Boreti, između Budve i Bečića, površine 87.693 kvadrata, čija je tržišna vrijednost prije dvije godine iznosila gotovo dva miliona eura, a tu je i desetak parcela u mjestu Tudorovići iznad Svetog Stefana, ukupne površine 65.248 kvadrata, procijenjenih na oko tri miliona eura.

Preduzeće je gazdovalo i parcelama u Reževićima, površine oko 30.000 kvadrata, koje su procijenjene na 4,6 miliona eura, kao i zemljišnim kompleksom “Crvena glavica,” nadomak Svetog Stefana, površine 5.180 kvadrata, vrijednim nešto više od milion eura.

Bonus video: