Crna Gora mora da nastavi da razvija tržište, monopoli i dalje postoje

Sistemski zakoni koji su donijeti u skladu sa Evropskim direktivama treba u punoj mjeri da daju rezultate u dijelu funkcionisanja državne administracije na efikasan način, poručila je Čurović
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 10:06h

"Onemogućavanje bilo koje vrste monopola, slobodno tržište i suzbijanje sive ekonomije kako u dijelu prometa, tako i na tržištu radne snage, nešto je na čemu Crna Gora mora nastaviti da radi", kazala je članica uprave Grupe Merkator za jugoistočnu Evropu mr Stanka Čurović.

Čurović je, u razgovoru za „Vijesti“, ocijenila da su to ujedno i najveće biznis barijere na koje kompanija Merkator nailazi prilikom poslovanja u Crnoj Gori.

"Crna Gora ima iste izazove kao i većina zemalja iz okruženja. Sistemski zakoni koji su donijeti u skladu sa Evropskim direktivama treba u punoj mjeri da daju rezultate u dijelu funkcionisanja državne administracije na efikasan način. Ovdje se sigurno može primijetiti kvalitativni pomak u odnosu na period sa početka našeg rada u Crnoj Gori – kazala je Čurović.

Na crnogorskom tržištu od 2007: Merkator

Ona je rekla da Merkator postoji duže od 60 godina i trenutno zapošljava skoro 24.000 saradnika. Strategija razvoja od 2012. do 2015. godine predviđa da će prihodi tržišta jugoistočne Evrope (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Bugarska) biti oko 60 odsto ukupnih prihoda Grupe Merkator.

"Merkator je svoje poslovanje u Crnoj Gori počeo 2007. godine akvizicijom trgovačkog preduzeća Merkator-Meks sa 16 maloprodajnih objekata, koji su obuhvatali podgoričku regiju. Sredinom 2010. godine, nakon akvizicije društva Pantomarket i Plus-commerce, postali smo prvi trgovac u Crnoj Gori. Tržišno učešće se procjenjuje na oko 18 odsto, a ostvarujemo ga sa 89 prodajnih objekata ukupne površine oko 40.000 kvadratnih metara. Trenutno zapošljavamo više od 1.500 saradnika", kazala je ona.

Dalja strategija na tržištu Crne Gore opredijeljena je prije svega veličinom tržišta, što znači da će ubuduće aktivnosti biti usmjerene u modernizaciju mreže i podizanje nivoa usluge, kao i alokaciju nekih jedinica na atraktivnije pozicije

"Dalja strategija na tržištu Crne Gore opredijeljena je prije svega veličinom tržišta, što znači da će ubuduće aktivnosti biti usmjerene u modernizaciju mreže i podizanje nivoa usluge, kao i alokaciju nekih jedinica na atraktivnije pozicije", najavila je Čurović.

Na tržištima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine posluju skoro deceniju, Čurović je rekla da sva tržišta regiona imaju dosta zajedničkih karakteristika, “iako specifičnosti zahtijevaju pojedinačni pristup“.

"U Srbiji smo protekle godine, sa dodatnih 40.000 kvadratnih metara, ostvarili značajnije proširenje maloprodajne mreže i učvrstili poziciju drugog najvećeg trgovca. Strategija daljeg razvoja na ovom tržištu je uslovljena ocjenom potencijala za rast BDP i ravnomjernosti regionalnog razvoja. U Hrvatskoj smo akvizicijom Getroa učvrstili tržišnu poziciju.

Sociodemografska skruktura, izuzetno dominantan uticaj prvog trgovca u Hrvatskoj i velike razlike u kupovnoj moći usloviće usmjerenost daljeg razvoja ka turističkim regijama. U Bosni i Hercegovini paralelno sa razvojem na tržištu Federacije, Merkator proširuje svoje operacije i na tržište Republike Srpske. Nakon preuzimanja trgovačke djelatnosti DP marketa dostigli smo tržišni udio između osam i devet odsto", saopštila je Čurović.

Prednost domaćim proizvodima

U Merkator i Roda marketima 95 odsto svježeg mlijeka je proizvedeno u Crnoj Gori, kao i oko 70 odsto proizvoda domaćih mesnih industrija.

"Saradnja sa lokalnim proizvođačima predstavlja sastavni dio uspješne poslovne politike kompanije. Nastojimo da u ponudu uvrstimo što veći broj domaćih proizvođača koji ispunjavaju kriterijume standardnog kvaliteta. Sezonska ponuda voća i povrća, lokalnih crnogorskih proizvođača, u potpunosti zadovoljava naše potrebe", kazala je Čurović.

U razvoj trgovačke robne marke, kako je rekla, Merkator uključuje proizvode domaćih proizvođača, pa su se tako u dijelu osnovnih životnih namirnica našle i crnogorske kompanije.

"Zahvaljujući liderskoj poziciji u trgovini prehrambenim proizvodima u regionu jugoistočne Evrope, na tržištima na kojima Merkator posluje nalazi se značajan broj proizvoda iz Crne Gore, što predstavlja doprinos razvoju crnogorske proizvodnje u cjelini", rekla je ona.

Tržište će se još ukrupnjavati

"Na tržištu Crne Gore postoji prostor za dalje ukrupnjavanje trgovine jer prva tri trgovca zajedno imaju oko 35 odsto tržišnog učešća. Makroekonomska kretanja će u velikoj mjeri diktirati dinamiku investicionih aktivnosti u narednom periodu.

U zavisnosti od investicionog potencijala i projektovanog rasta BDP procjenjivaćemo koji je najbolji i najefikasniji model za rast", ocijenila je Čurović. Tokom 2010. godine, prema njenim riječima, Merkator je u poslovanje u Crnoj Gori uložio više od 30 miliona eura i na taj način postao vodeći maloprodajni lanac u zemlji.

"Investicije u 2011. godini približiće se cifri od tri miliona eura, a uložena su u novu opremu i poboljšanje uslova u trgovinama gde se obavlja djelatnost", kazala je Čurović.

Prema njenim riječima, uspješno su sprovedeni mnogobrojni projekti unapređenja prodaje, velika ulaganja usmjerena su u pravcu standarda čuvanja i izlaganja robe, u cilju poboljšanja opreme, koja kupcima osigurava kvalitet propisan na osnovu HACCP standarda.

Bonus video: