Keković: Većina radnika i građana u 2011. živjela teško

"Očekujem da će u bliskoj budućnosti socijalni dijalog biti ključni mehanizam za rješavanje problema sa kojima se neminovno moramo suočavati na nivou kolektiva i društva"
51 pregleda 0 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.01.2012. 13:08h

Većina radnika i građana u Crnoj Gori u prošloj godini je živjela teško ili na ivici egzistencije, ocijenio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković.

"Sa tog aspekta prošla godina je bila teža od 2010. jer je tada ugašeno oko 13.000 radnih mjesta, što je ugrozilo socijalni položaj isto toliko porodica, a time još više usložilo ukupnu socijalnu sliku u našoj državi", kazao je Keković agenciji Mina-business.

On je, na pitanje koliko radničkom položaju doprinose protesti i štrajkovi, odgovorio da oni predstavljaju legitimne mehanizme odbrane od daljeg urušavanja položaja i standarda radnika i građana u Crnoj Gori.

"Sa tog aspekta oni su bili nužni i opravdani, a da njih nije bilo, ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i građana bio bi još teži", smatra Keković.

On je dodao da je ipak socijalni dijalog uvijek bolja opcija za rješavanje problema.

"Međutim, da bi bilo tako, to mora biti interesantan socijalni dijalog, koji se vodi između, i u svemu, ravnopravnih partnera. Ipak, socijalni partneri, poslodavci i Vlada još ne doživljavaju sindikat kao ravnopravnog”, naveo je Keković.

On je kazao da kada se tome dodaju neoliberalni zakoni i inertnost institucija sistema u zaštiti prava radnika, sasvim je logično da ima veliki broj štrajkova i protesta.

"Ipak, sa pojavom USSCG te stvari se sve više mijenjaju, tako da očekujem da će u bliskoj budućnosti socijalni dijalog biti ključni mehanizam za rješavanje problema sa kojima se neminovno moramo suočavati na nivou kolektiva i društva", saopštio je Keković.

Kako je kazao, ta sindikalna organizacija u ovoj godini želi da se posveti mnogim temama. Ipak, prioriteti će biti zaštita standarda njihovih članova, izmjene Zakona o štrajku i novi Opšti kolektivni ugovor, o kojem pregovori tek treba da počnu.

"U kontinuitetu ćemo nastaviti rad i na daljem jačanju i institucionalnom pozicioniranju USSCG, što nam kao reprezentativnoj nacionalnoj centrali pripada", zaključio je Keković.

Bonus video: