Rus će blokirati Bečiće zbog navodne prevare

Kompanija “R.E.C” je prošle sedmice sa opštinkog računa prinudno naplatila 586.000 eura, nakon što je poslije dugogodišnjeg sudskog spora Apelacioni sud presudio da Opština Budva nije ispoštovala ugovor
608 pregleda 9 komentar(a)
Bečići REC, Foto: Arhiva Vijesti
Bečići REC, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.05.2018. 13:37h

Ruski investitor Anatolij Davidjuk najavio je blokadu saobraćajnice u Bečićima, zbog navodne uzurpacije njegovog zemljišta.

To je “Vijestima” saopštio ovlašćeni zastupnik njegovih kompanija “R.E.C” i “BUIL’D” Nikola Zvicer, istakavši da Davidjuk odustaje od gradnje stambeno-turističkog kompleksa u Bečićima zbog diskriminatorskog odnosa ranije, ali i aktuelne budvanske vlasti.

Kompanija “R.E.C” je prošle sedmice sa opštinkog računa prinudno naplatila 586.000 eura, nakon što je poslije dugogodišnjeg sudskog spora Apelacioni sud presudio da Opština Budva nije ispoštovala ugovor.

“Davidjuk... se može smatrati uvaženim stranim investitorom, koji je na teritoriji Opštine Budva - u Bečićima, sagradio turističko-stambeni kompleks sa kompletnom infrastrukturom - saobraćajnice, most, regulacija potoka i otpadnih voda, trafo-stanica i zavidno uređenje oko objekata. Za navedenu investiciju kompanija ‘BUIL´D’ izmirila je sve obaveze... i to prije dobijanja građevinske dozvole“, istakao je Zvicer.

On je pojasnio da je kompanija “R.E.C” namjeravala da počne izgradnju stambeno-turističkog kompleksa na susjednoj parceli, ali da su odustali zbog “nerazumijevanja, neprofesionalnosti i diskriminacije pojedinaca koji su bili, a i onih koji su sada na vlasti”.

“Problem je nastao prije četiri godine kada su kompanije ustupile zemljište Opštini Budva za izgradnju saobraćajnice S-40 i S-42, uz obavezu zamjene zemljišta na dotičnoj lokaciji kvadrat za kvadrat. Svim vlasnicima zemljišta kojima se zemlja izuzela za izgradnju saobraćajnice, na sastanku kod tadašnjih opštinskih struktura, rečeno je isto - dobiće kvadrat za kvadrat, što je i učinjeno, izuzev za kompanije ‘R.E.C.’ i ‘BUIL´D’“, tvrdi Zvicer.

Navodi da je Sekretarijat za zaštitu imovine pripremio odluku koja nije uvažila pomenuti dogovor.

“Bez upoznavanja vlasnika o donijetoj odluci, zemljište koje je oduzeto procjenjuje se na iznos od 239 eura i 300 eura po kvadratu, a zemljište koje se planira dati u zamjenu 395,51 euro po kvadratu, iz čega proizlazi da su firme dužne platiti razliku u cijeni. Takvu odluku nijesmo mogli prihvatiti jer se smatramo prevarenim. U više navrata smo tražili odgovor i kod prethodnih i sadašnjih opštinskih struktura, sa pozivom na dogovor i na vanparnično rješenje po svim sporovima. Nikada nijesmo dobili bilo kakvu povratnu informaciju, a kamoli poziv na razgovor ili sastanak“.

Bonus video: