I sestra "najvišeg zvaničnika vlade" primila mito

Američki istražitelji očigledno znaju imena sestre kojoj je pripao dio ili čitav iznos od 580.000 eura iz jednog od četiri lažna ugovora
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 09:23h

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, uključujući i advokaticu, sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, kao i da su dvojica zvaničnika iz uprave tadašnje državne kompanije novac deponovali na lične račune u bankama van Crne Gore.

Američki istražitelji očigledno znaju imena sestre kojoj je pripao dio ili čitav iznos od 580.000 eura iz jednog od četiri lažna ugovora, te imena dvojice funkcionera kojima je po drugom ugovoru isplaćeno ukupno 560.000 eura.

Međutim, u tužbi koju je američka Komisija za hartije od vrijednosti pokrenula pred Okružnim sudom u Njujorku, a koja je objavljena na službenim internet stranicama Komisije, ta imena nijesu objavljena.

Prije nekoliko dana, Dojče Telekom, većinski vlasnik Mađar Telekoma i američke vlasti su postigle dogovor o poravnanju, po kojem će njemačka kompanija platiti 95 miliona američkih dolara, a Ministarstvo pravde SAD će zauzvrat obustaviti istragu.

U tužbi Komisije stoji da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Mađar telekoma omogućili Elek Štraub, bivši predsjednik i izvršni direktor Mađar telekoma, većinskog vlasnika Crnogorskog telekoma i dva nekadašnja visoka funkcionera u sektoru za strategiju mađarske kompanije Andraš Balog i Tamaš Morvaia, koji je do 2006. godine bio i član Odbora direktora Crnogorskog telekoma.

Tender za kupoprodaju državnog paketa akcija, u ime Vlade, potpisao je tadašnji predsjednik Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović, dok je ministar ekonomije bio Darko Uskoković. Uskoković je i potpisao ugovor o kupoprodaji državnih akcija, i to na osnovu odluke Vlade koju je potpisao premijer Milo Đukanović od 11. marta 2005. godine.

U ime Mađar telekoma, ugovor su potpisali upravo Andraš Balog i Tomaš Morvai, koji su sada predmet optužbe američke regulatorne agencije.

Sestra bivšeg premijera Mila Đukanovića, Ana Kolarević, bila je uključena kao savjetnik više stranih investitora, ali ona u razgovoru za “Vijesti” ističe da sa prodajom Telekoma nije imala nikakve veze.

"U tom dokumentu se nigdje ne navodi moje ime", kazala je Kolarević, ocjenjujući da je dovođenje njenog imena u kontekst podmićivanja i korupcije “crtanje mete”.

“Vijesti” nijesu imale priliku da gospođi Kolarević postave potpitanje u vezi sa ugovorom koji se pominje u pritužbi. “Vijestima”, takođe, nije poznato da se sestra nekog drugog tadašnjeg najvišeg funkcionera bavila advokaturom.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: