U četvrtak tender za Željezaru, početna cijena 30 miliona

Počinje četvrta privatizacija nekadašnjeg nikšićkog giganta, bivši vlasnik najavljuje povratak
0 komentar(a)
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.01.2012. 09:11h

Tender za prodaju nikšićke Željezare po početnoj cijeni od 30 miliona eura, kako je najavio stečajni upravnik Veselin Perišić, biće objavljen u četvrtak.

"U pitanju je takozvani probni tender koji ima dvojaku ulogu, s jedne strane da budućim investitorima pokažemo da smo ozbiljnji u namjeri da prodamo Željezaru, a sa druge strane da ispitamo tržišni puls i vidimo koliko su kupci zainteresovani za fabriku", kazao je Perišić.

Ovaj tender biće početak četvrte privatizacije nikšićke fabrike, nekadašnjeg državnog giganta sa sedam hiljada radnika, u kojoj je nakon uvođenja stečaja i proglašenja bankrota nakon treće neuspješne privatizacije ostalo oko 340 radnika.

Prethodne tri privatizacije imaju mnogo toga zajedničkog. Vladnim prethodnim “strateškim partnerima” Rusmontu, Midlendu i MNSS-u nije se znao stvarni ili krajnji vlasnik, svima je država odnosno građani plaćali struju i opraštali poreze, svi su otišli da nisu završili predviđena ulaganja, svi su ostavili fabriku u dogovima i broj radnika se stalno smanjivao iz privatizacije u privatizaciju. Nakon svake od prethodnih privatizacija Vlada je novcem građana plaćala dugove, ali nikada nije saopšteno koliko je sve to koštalo.

Bivši vlasnik nikšićke Željezare, holandska kompanija MNSS, vjeruje da će njihova ponuda za kupovinu fabrike biti bolja u odnosu na bilo koju drugu stranu, čime bi obezbijedili povratak u preduzeće iz koga su otišli uvođenjem stečaja u aprilu prošle godine.

Iz te kompanije u jučerašnjem saopštenju nisu naveli cifru koju će ponuditi, a prije mjesec dana su naveli da će ponuditi 12,5 miliona i da je to u sadašnjoj situaciji realna vrijednost.

Opširnije u štamapnom izdanju

Bonus video: