Lukšić: Vlada neće odustati od autoputa Bar-Boljari

On je dodao da je objavljen i poziv za pokazivanje interesa za angažovanje konsultanta koji bi izradio tehničku studiju i elaborat
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 14:21h

Vlada neće odustati od projekta izgradnje autoputa Bar-Boljari, saopštio je danas premijer Igor Lukšić na otvaranju zaobilaznice oko Bijelog Polja. “Za ovaj projekat odobren je garant u iznosu od 500 hiljada eura za potrebe izrade Tehničke studije o opcijama realizacije projekta autoputa, kao i izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu po evropskim standardima”, rekao je Lukšić. On je dodao da je objavljen i poziv za pokazivanje interesa za angažovanje konsultanta koji bi izradio tehničku studiju i elaborat, a formirana je lista od šest kompanija kojima je dostavljena tenderska dokumentacija. “Kranji rok za dostavljanje ponuda je petak, nakon čega će one biti evaluirane. Rok za izradu tehničke studije i elaborata je pet mjeseci, nakon čega će Vlada razmatrati opcije o objavljivanju tendera za autoput”, najavio je Lukšić.

Otvorena i rekonstruisana stanica u Kolašinu

Lukšić i predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Zarija Franović otvorili su danas rekonstruisanu željezničku stanicu u Kolašinu.

Posao vrijedan, kako je Franović kazao, 5 miliona eura, završen je u planiranom roku za pet mjeseci i jedanest dana.

"Važno je što je ovaj projekat finansiran iz IPA fondova, to jest, bespovratnim sredstvima. Imamo kapacitete da povlačimo sredstva iz tih fondova. Uradili smo samo komplentnu projektnu dokumentaciju, a supernadzor radila je, takođe, kompanija iz Crne Gore. Od ove realizacije tog projekta 1,5 miona eura ostalo je u lokalnoj zajednici i državnom budžetu. Generalno je remontovana, ne samo, stanica, nego i dio pruge do Trebaljeva. To je bila jedna od najtežih dionica, koju smo zvaršili u veoma kratkom roku. Da se pohvalimo, potpisali smo ugovor sa italijanskom kompanijom za remont pruge između Mijatovog kola i Mojkovca i naši planovi se ralizuju pa ćemo do polovine naredne godine završiti kompletan sjeverni region", kazao je Franović.

On je naglasio da je prioritet je regionalni razvoj sjevera. Franović je najavio i da će u januaru biti obezbijeđeno još 8 miona eura iz IPA fondova.

Galerija

Bonus video: