Vlada da u 2012. pomaže domaće, a ne da daje garancije stranim firmama

Srđa Keković je ocijenio da se mandatar nosio sa problemima koje mu je ostavio prethodnik i partijski šef Milo Đukanović
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 10:24h

Predstavnici socijalnih partnera Vlade, Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Unije poslodavaca (UPCG) iz različitih su uglova za „Vijesti” komentarisali učinke Vlade premijera Igora Lukšića.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković je ocijenio da se mandatar nosio sa problemima koje mu je ostavio prethodnik i partijski šef Milo Đukanović, dok je Predrag Mitrović iz UPCG očekivao da se novi premijer više posveti rješavanju problema privrede, a ne zaduživanju i rastu potrošnje.

"Prva godina mandata nove Vlade nije dala neke vidljive rezultate na ekonomskom planu, s obzirom na to da je uglavnom bila prinuđena da rješava probleme i negativne posljedice promašenih privatizacionih ugovora naslijeđenih od prethodne Vlade.

Tu mislim na strane investitore u KAP-u, Željezari, Elektroprivredi… Pozitivno je to što je nova Vlada pokazala želju i učinila prve konkretne korake da se trošenje budžetskih sredstava učini racionalnijim i transparentnijim u narednom periodu.

Krajnje negativno je što ni u ovoj godini nijesmo imali realizaciju konkretnih projekata koji bi omogućili i podstakli otvaranje novih privrednih preduzeća, a samim tim i novih radnih mjesta", kazao je Keković u razgovoru za „Vijesti”.

On je rekao da radnici od Lukšića očekuju vidljive promjene na planu poboljšanja životnog standarda i vladavine prava.

"Imajući u vidu trenutni ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i građana, sasvim je razumljivo da su ta očekivanja ogromna, te da ih nije bilo lako ispuniti u jednoj godini. Ipak strpljenje je na izmaku, zato smatram da će to biti ključni izazov nove Vlade u narednoj godini, kada će morati da učini konkretne korake na poboljšanju standarda i da pokaže da je stala na stranu radnika i građana, a ne na stranu interesa tajkuna, krupnog kapitala i stranih investitora", ocijenio je Keković.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: