Piloti: Pred kolapsom smo! Đurišić: Malo im 4.000 eura

Najistaknutiji piloti koji su ove godine imali najviše sati leta, ogradili su se od dopisa njihovih kolega koji je upućen Vladi i medijima
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 17:51h

Sindikat pilota nacionalne aviokompanije Montenegro erlajnz (MA) zatražio je hitan sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem i resornim ministrom Andrijom Lomparom jer se, kako tvrde, kompanija nalazi u teškoj situaciji zbog nesposobnosti postojećeg rukovodstva te firme.

Piloti su u nepotpisanom pismu Lukšiću i Lomparu naveli da Vlada mora da reguje i “zaustavi sunovrat” nacionalnog avioprevoznika, tražeći sastanak tokom dvije naredne sedmice.

Oni žele da direktno informišu Vladu, jer, kako tvrde, uprava ima ignorantskog i autistični odnos prema problemima.

Piloti su, kako su saopštili, zabrinuti za radna mjesta, ugrožena prava i sudbinu kompanije i sumnjaju u sposobnost preduzeća i aktuelne uprave “da ispuni minimalne zahtjeve finansijske sposobnosti propisane Zakonom o vazdušnom saobraćaju”.

Oni žele da direktno informišu Vladu, jer, kako tvrde, uprava ima ignorantskog i autistični odnos prema problemima.

"To je ozbiljno pitanje koje za posljedicu ima direktan uticaj na sigurnost vazdušnog saobraćaja i zahtijeva neodložne intervencije Vlade i Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Pravo je čudo da takva reakcija još odavno nije uslijedila", stoji u pismu.

Pomoć je neophodna

Sindikat odbacuje bilo kakvu odgovornost za postojeću tešku krizu u firmi, zbog čega, kako kažu, ne mogu snositi odgovornost za finansijsko stanje.

"Ni ta, a ni činjenica da su piloti glavni nosioci posla Montenegro erlajnza nije nas poštedjela nametanja najvećeg dijela tereta", kaže se u pismu i dodaje da su pojedini piloti zbog “višegodišnjeg zakidanja po raznim osnovama”, bili prinuđeni da ono što im po zakonu pripada povrate putem suda.

"Situacija je sada još izražnija, jer je pojedinim isplaćena tek avgustovska plata. Ostalim pilotima je isplaćena umanjena septembarska zarada", dodaje se u pismu.

Oni su kivni i zbog zarada, tvrdeći da pojedini piloti “ni u pretpostavljenim okolnostima” ne mogu dostići ni prosječni iznos zarade administrativnog radnika iz uprave.

"Situacija je sada još izražnija, jer je pojedinim isplaćena tek avgustovska plata. Ostalim pilotima je isplaćena umanjena septembarska zarada", dodaje se u pismu.

Sindikat smatra da Vlada uzroke stanja u koje su dovedeni kompanija i piloti, trebalo da traži u “dugogodišnjoj lošoj poslovnoj politici uprave, ekonomski neodrživoj ekspanziji, neracionalnom trošenju resursa, pravnim propustima i platnom spisku preopterećenom izmišljenim i besmislenim radnim mjestima”.

Đurišić: Pokušaj stvaranja loše atmosfere

Pismo pilota Lukšiću i Lomparu poslato je u srijedu, 21. decembra, a na istu adresu je pisao i predsjednik Odbora direktora Montenegro Erlajnza Zoran Đurišić. On je poručio da su aktuelni finansijski problemi izazvani globalnim poremećajima, a da grupa pilota uporno, u prethodnih godinu i po, pokušava da stvori lošu atmosferu u aviokompaniji.

U odnosu na aviokompanije, članice Asocijacije evropskih avioprevoznika, Montenegro erlajnz je imao najmanji gubitak po avionu, od svega 430 hiljada eura.

Đurišić je podsjetio da je u toku izrada obimnog programa restrukturiranja Montenegro erlajnesa, koji radi nezavisna ekspertska grupe sa Ekonomskog i Tehničkog fakulteta i stručnjaci iz oblasti avijacije i finansija iz Evropske unije, Centralne banke i slično.

"U Elaboratu je nedvosmisleno dokazano da je Montenegro erlajnz jedna od najuspješnijih aviokompanija u Evropi. U odnosu na aviokompanije, članice Asocijacije evropskih avioprevoznika, Montenegro erlajnz je imao najmanji gubitak po avionu, od svega 430 hiljada eura", naveo je Đurišić, dodajući da su ostvareni gubici dva do tri puta povoljniji u odnosu na slovenačkog nacionalnog avioprevoznika Adria ervejs, 4,5 puta povoljniji u odnosu na hrvatski Kroacija erlajnz, i sedam puta povoljniji nego kod austrijskog Austrian erlajnza.

Đurišić navodi da kompanija ne može biti pošteđena negativnih uticaja “i turbulentnih dešavanja koje potresaju svjetsku avijaciju”, podsjećajući da je veliki Ameriken erlajnz bankrotirao prije nekoliko mjeseci dok se stotinu drugih avio kompanija, koje su bile na liderskim pozicijama u svojim regionima, u ozbiljnim finansijskim problemima.

Što se tiče ličnih primanja, Đurišić ističe da je u 2010. godini prosječna neto zarada kapetana iznoslila 4.100 eura, a kopilota 2.200.

"Prosječno radno vrijeme pilota u toj godini, takođe na mjesečnom nivou, je bilo 57 sati. Ovo radno vrijeme predstavlja 75 odsto norme koje ostvaruju piloti na zapadu. Za 10 mjeseci 2011. godine, kapetan u Montenegro erlajnzu je u prosjeku primio neto mjesečnu zaradu od 3.900 eura, a kopilot 2.200 eura. Cijeneći značaj i poziciju ovog kadra u kompaniji, njihova lična primanja su bila izuzeta od mjera racionalizacije koje su se odnosile na smanjenje mjesečnih zarada zaposlenih, a koje su, u sklopu sveobuhvatnih aktivnosti na smanjenju troškova, sprovedene u cilju održavanja finansijske stabilnosti aviokompanije", naveo je Đurišić.

Navod iz pisma, kojim se tvrdi da pojedini piloti ne mogu dostići ni prosječan iznos zarade administrativnog radnika iz uprave, tvrdi Đurišić, apsolutno su netačni, “budući da su zarade ove kategerije zaposlenih do deset puta niže u odnosu na prosječnu, mjesečnu zaradu jednog kapetana”.

Težak period za isplatu zarada

Poznato je da su oktobar i novembar mjesec najnepovoljniji mjeseci u avijaciji sa aspekta finasijskih rezultata poslovanja i bilo je teško obezbijediti sredstva za redovnu isplatu ličnih primanja, o čemu je menadžment obavijestio Odbor direktora kompanije.

Trenutno se ulažu napori da se do kraja godine isplati 90 odsto primanja, čime ulazimo u sami vrh crnogorskih kompanija koje su najredovnije u isplatama istih, naveo je Đurišić u pismu Lukšiću i Lomparu.

On je ocijenio da gest nezadovoljnih pilota predstavlja pokušaj da se kompaniji nanese šteta u procesu finalnog usvajanja ključnog dokumenta za razvoj kompanije u narednom periodu, te da je pismo poslato “u želji da se situacija u Montenegro erlajnzu lažno predstavi u lošem svijetlu”.

"Na strani ovog pisma su činjenice i pokazatelji koji su obrađeni i potvrđeni od strane najeminentijih stručnjaka iz oblasti avijacije i ekonomije, a na strani pisma grupe pilota je želja da se unize napori menadžmenta i uspori razvoj avio kompanije u narednom periodu", stoji u pismu Đurišića.

Naistaknutiji piloti se ogradili

Najistaknutiji piloti Montenegro erlajnza, njih pet koji su ove godine imali najviše sati leta, ogradili su se od dopisa njihovih kolega koji je upućen Vladi i medijima.

Kapetani Milovan Milić, Ljubiša Mihailović, Draško i Dejan Popović i Vuka Zečević, saopštili su da nijesu upoznati sa sadržajem nepotpisanog pamfleta i aktivnostima Nezavisnog sindikata.

Oni tvrde i da se radi o manjoj grupi pilota koji su se odlučili na ovaj potez i napominju da sadržaj za koji su saznali iz medija ne odgovara stvarnom stanju u letačkoj operativi i da je većina pilota ponosna na svoj položaj i primanja u Montenegro erlajnsu.

Galerija

Bonus video: