Predlog je usvojen nije, jeste, nije...

Članovi Odbora za ekonomiju prvo podržali izmjene Zakona, a onda “zaboravili” da su to uradili
0 komentar(a)
odbor za ekonomiju, Foto: Arhiva Vijesti
odbor za ekonomiju, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.12.2011. 10:06h

Ono što se juče dešavalo na sjednici Odbora za ekonomiju više pristaje dobroj komediji, nego ozbiljnoj instituciji, kakva je Skupština - članovi tog parlamentarnog tijela najprije su podržali predlog izmjena Zakona o elektronskim komunikcaijama, koji je već bio povučen iz procedure, da bi sat kasnije, na drugoj sjednici, odglumili da se ništa prethodno nije dešavalo, povukli predlog i konstatovali da o njemu nije ni raspravljano.

Uzalud su na prvoj sjednici poslanici SNP-a Dragoslava Šćekić i Veselin Bakić upozoravali da se ne raspravlja o tom tekstu, jer je predlagač Šefkija Murić (DPS) već povukao predlog o izmjenama Zakona, kojim bi se Ani Radonjić i Milici Vukotić za još dvije godine produžio mandat u Savjetu Agencije za elektronske komunikcije (EKIP).

Nije pomoglo ni upozorenje službenika iz stručne službe Odbora, koji su sugerisale da se prvo otkloni dilema da li je ta tačka uopšte na dnevnom redu.

Poslanici DPS-a na brzinu su pokušali da proguraju stvar.

Murić ni sam nije znao šta da čini - prvo je praktično priznao da je na Odboru za ustavna pitanja povukao svoj predlog izmjena Zakona, a onda objasnio da to u stvari još nije zvanično uradio.

Za slučaj da izmjene ne dobiju podršku, Murić je ponudio alternativu da Odbor za ekonomiju usvoji zaključak kojim bi se ubrzala procedura izbora novih članova savjeta a Radonjićevoj i Vuktićevoj mandat produžio do izbora njihovih nasljednika.

Zaključcima se ne može kršiti zakon

To je, osim kod poslanika SNP-a, izazavalo burnu rekaciju i kod nekih Murićevih kolega iz vlasti.

“Ja nijesam da se više pomaže Agenciji. Članovi Agencije trebalo je da vode računa kada im ističe mandat i da se na vrijeme pokrene procedura izbora novih”, kazao je ljutito predsjedavajući Odbora Zarija Franović, odgovarajući kolegama Zoranu Jeliću i Zoranu Vukčeviću koji su predložili da Savjet nastavi da radi u kompletnom sastavu do izbora dva nova člana.

I Damir Šehović (SDP) je kazao da se zaključcima ne može kršiti zakon.

Kada je postalo jasno da se ne može zaključkom Odbora produžiti mandat članovima Savjeta, Murić je ponovio priču da to tijelo ne može funkcionisati ako nije kompletno.

Ponovo je zatražio podršku za zaključke, ističući da je evidentno da Odbor ne bi podržao Predlog izmjena zakona, za koje ni sam do kraja nije znao je li ga povukao potuno ili samo djelimično.

“Ko kaže da Odbor ne bi podržao predlog”, podviknuo je Jelić, prenuvši iz zbunjenosti partijske drugove.

Nešto gegovima, nešto šapatom, Jelić je animirao svoje partijske dugove i pokrenuo mašinu, a Franović je, prihvatajući igru, predlog odmah stavio na glasanje.

Osim Jelića, predlog su podržali Franović, Vukčević, Šehović, Veljko Zarubica, kao i poslanik Bošnjačke stranke Kemal Purišić, koji je otišao čim je predsjedavajući prebrojao glasove.

Franović je zaključio sjednicu.

Drugi čin

Pošto su Šćekić i Bakić, na hodniku, još jednom skrenuli pažnju na to da je Murić na Odboru za ustavna pitanja već povukao predlog, da je to konstatovano i na plenumu pa ta tačka nije stavljena na dnevni red, poslanici vlasti su im, shvatajući apsurdnost situacije, obećali da će drama - komedija imati i drugi čin.

Nakon sat vremena, Odbor se uz velike muke oko skupljanja kvoruma ponovo sastao. Zvali su i poslanika Nove Radojicu Živkovića koji je odmah istakao da su ga džabe zvali i da je protiv.

On je kazao da je po srijedi providna igra u koju se na nekorektan način uvlače poslanici, konstatujući da je Murićev predlog napisan “u nekom centru moći”.

Praveći se da se prije sat i po ništa nije desilo, Murić je na novoj sjednici istog odbora rekao da povlači svoj predlog.

Sagovornik “Vijesti” iz Agencije kazao je da se čitav problem oko neizbora novih članova Savjeta sastoji u tome što čelnici te institucije ne žele da u Savjet zaluta neki “stranac”, koji bi mogo poptuno obznaniti nered u toj instituciji koju godinama potresaju afere oko sumnjivih milionskih investicija.

Bonus video: