EPCG tjera građane da plaćaju i zastarjeli dug

Advokatima se često javljaju nezadovoljni građani, ukazujući da EPCG nikada nije poštovao Zakon o obligacionim odnosima
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 09:28h

Elektroprivreda je preko lokalnih distribucija žešće pojačala isključenja sa energetske mreže potrošača sa nagomilanim dugovanjima, a tako građane i primorava da otplate zastarjeli dug.

Sporno je što EPCG ne poštuje ni sudske odluke koje pokazuju da se radi o zastarjelom potraživanju, već radi po svom ocjenjujući da "sud nigdje ne navodi da dug treba otpisati".

Prema informacijama “Vijesti”, crnogorskim advokatima se često javljaju nezadovoljni građani, ukazujući da EPCG nikada nije poštovao Zakon o obligacionim odnosima, već ih prisiljava da plaćaju zastarjela dugovanja.

EPCG se nedavno pohvalio da je poboljšana naplata u svim opštinama, da je u mraku 1.436 potrošača, a da su ostali od ukupno 4.000 isključenih sa mreže izmirili dugovanja kešom ili je to dogovoreno protokolom o otplati u ratama.

Odloženo plaćanje je jedina mogućnost da naplate račune u lošoj ekonomskoj situaciji, ali pitanje je smiju li protokolima prinuditi građane da plaćaju dug iz 2009. i unazad.

Stari Zakon o obligacionim odnosima tretirao je zastrajelim kada računi nisu plaćeni godinu. Novim je ta granica pomjerena na dvije godine za domaćinstva.

"Vladavina prava podrazumijeva da nekog tužite za dug, a ne da ga bijete, ili na drugi načini prisilite odnosno prijetite da sklopi ugovor o isplati duga. To nije vladavina prava već, možda, utjerivanje ili iznuda", objasnio je advokat Aleksandar Đurišić.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: