Parlament da se pita za KAP

"Moj predlog je da se onog trenutka kada se učini izvjesnim interesovanje trećeg partnera, a nadam se da ćemo to imati narednih dana"
0 komentar(a)
Igor Lukšić Skupština, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2011. 16:27h

Premijer Igor Lukšić najavio je da bi u parlamentu i na odgovarajućem skupštinskom odboru trebalo pokrenuti raspravu o dogovoru koji bi postojao u načelu onda kada se učini izvjesnim interesovanje trećeg partnera za Kombinat aluminijuma, navodeći da je to pitanje oko kojeg Vlada ne bi trebalo sama da donese odluku.

"Moj predlog je da se onog trenutka kada se učini izvjesnim interesovanje trećeg partnera, a nadam se da ćemo to imati narednih dana, u parlamentu i odgovarajućem Odboru povede rasprava na temu dogovora koji će nadam se postojati u načelu. Ponudićemo vam opcije, reći ćemo vam šta mislimo da je najbolja opcija i neka se parlament izjasni", rekao je Lukšić u Skupštini tokom izlaganja ostvarivanja politike Vlade u ovoj godini.

Navodeći kako se u KAP-u dešava klasično pranje novca, lider PzP-a Nebojša Medojević je rekao da je ponižavajuće za Vladu da plaća garancije KAP-u koje prethodno, kako je istakao, nije provjerila.

Premijer je najavio da bi u prvoj polovini naredne godine trebalo da bude raspisan tender za dodjelu ugovora o koncesijama za istraživanje i proizvodnju nafte u crnogorskom podmorju

On je podsjetio da se zahvaljujući prerađivačkoj industriji prošle i ove godine bilježi rast ekonomije. Lukšić smatra da je potrebno međutim sagledati ukupni makroekonomski aspekt.

"Da smo 2009. donijeli odluku o gašenju KAP-a, a imajući u vidu da ovdje nema parlamentarne grupe koja će rado glasati za dalje smanjenja plate, penzija i socijalnih davanja, kao što to rade u Italiji i Grčkoj, to bi značilo da gašenje KAP-a i prerađivačkih kapaciteta znači u prevodu veći budžetski deficit i zaduživanje države za sve ove potrebe", objasnio je Lukšić.

Premijer je najavio da bi u prvoj polovini naredne godine trebalo da bude raspisan tender za dodjelu ugovora o koncesijama za istraživanje i proizvodnju nafte u crnogorskom podmorju.

Kazao je i da bi realizacijom projekta povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim interkonektivnim kablom bili stvoreni sistemski preduslovi da Crna Gora bude značajan partner u oblasti energetike u regionu.

Istovremeno se, kako je rekao, realizuju aktivnosti iz ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana kojim je predviđena izgradnja 35 malih hidroelektrana, ukupne vrijednosti investicija oko 140 miliona eura.

Bonus video: