Baumgartner: Crna Gora će biti svjetski lider po rastu turizma

Doprinos turizma u Crnoj Gori će sa aktuelnih 593, 8 miliona eura, do 2021 dostići iznos od 1,915 milijardi eura
62 pregleda 0 komentar(a)
Žan Klod Baumgarten, Foto: Siniša Luković
Žan Klod Baumgarten, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.12.2011. 17:01h

Potpredsjednik Svjetskog savjeta za turizam i putovanja WTTC, Žan Klod Baumgarten saopštio je da će Crna Gora u narednih deset godina, prema većini indikatra rasta turizma i sa njim povezanih ekonomskih efekata, biti svjetski lider i daleko ispred zemalja okruženja.

Baumgarten je na temu aktuelnog momenta, razvojnih i investicionih potencijala industrije turizma i putovanja u Crnoj Gori, predavanje održao studentima Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Tivtu.

„Treći izvještaj o perspektivama turizma u Crnoj Gori koji smo upravo završili, pokazuje da je situacija u vašoj zemlji, bez obzira na ekonomsku krzu, po tom pitanju mnogo bolja nego prije nekoliko godina kada smo radili posljednji izvještaj.

Direktni ekonomski doprinos sektora turizma i putovanja u Crnoj Gori će u narednih 10 godina rasti po stopi od 10,9 odsto godišnje, pa će sa 278,3 miliona eura ili 8,1 odsto učešća u BDP zemlje ove godine, direktan doprinos turizma vašoj ekonomiji iznositi 782,1 milion eura, odnosno 14,8 odsto ukupnog BDP-a Crne Gore 2021 godine.

Ova zemlja ima ogroman porast učešća sektora turizma i putovanja u ukupnoj ekonomiji, što je veoma vaan podatak kako za velike tur-operatore kojima treba skrenuti pažnju na ovo tržište, kao i za investitore koji u tome treba da vide nove biznis-šanse.“ kazao je Baumgarten.

Do 2021. doprinos turizma skoro 2 milijarde

Potpredsjednik WTTC je naglasio da će uključujući i indirektne ekonomske efekte, doprinos turizma u Crnoj Gori sa aktuelnih 593, 8 miliona eura, do 2021 dostići iznos od 1,915 milijardi eura, odnosno poraće sa sadašnjih 17,2 do čak 36,3 odsto učešća u ukupnom bruto-društvenom proizvodu, a broj radnika u turizmu Crne Gore sa sadašnjih 12 hiljada, za deset godina narašće na ukupno 25 hiljada.

Baumgarten je podvukao i veliki očekivani rast investicija u crnogorski turizam sa ovogodišnjih 192 miliona, na 876 miliona eura 2021 godine.

„Očekivana stopa rasta investicija u turizam u Crnoj Gori je 16,4 odsto godišnje što je najveći stepen rasta u svijetu.“- kaže potpredsjednik WTTC naglašavajući da Vlada mora voditi pametnu politiku, „iskorišćavajući brojne komparativne prednosti koje imate kada je turizam u pitanju, počev od prelijepe i raznovrsne priorode na malom prostoru, bogate kulture i istorije, do odlične gastronomije“.

WTTC preporučuje da država u medjuvremenu uloži dodatne napore na izgradnju infrastrukture, podstiče ulaganja, olakša administrativnbe procedure i dodatno smanji biznis-barijere, ali i povede računa o održivom razvoju.

Trebalo bi privući lou kost kompanije

„Apsolutni prioritet vam je da poboljašte povezanost Crne Gore u avio-saobraćaju sa emitivnim tržištima i Vlada po tom pitanju pod hitno mora uložiti maksimalne napore da privuče što veći broj avio-kompanije, „lou kost“ i onih drugih, da lete za Crnu Goru, makar to podrazumijevalo i da im plaća marketinške troškove ili nešto slično.“- podvukao je Baumgarten koji je upozorio i da se „destinacija ne može razvijati nekretninskim projektima, već prvenstveno gradnjom hotela“.

„Projekti izgradnje stanova za tržište potencijalno mogu biti vrlo opasni jer vaša ekonomija nema velike koristi od ljudi koji dolaze i odsjedaju u svojim ljetnjikovcima, a istovremeno oni ih mogu i iznajmljivati, često i van legalnih tokova.

Ne savjetujem vam takvu orijentaciju čak ni kada su milijarderi u pitanju, jer se bez hotela ne može graditi jedna turistička destinacija.“- bio je Baumgartenov odgovor na pitanje iz publike da prokomentariše činjenicu da su svi veliki investicioni projekti koji su počeli u Crnoj Gori poput „Porto Montenegra“ i Svetog Marka u najvećoj mjeri orijentisani na izgradnju i prodaju stanova za tržište, a hoteli su njihova mnogo manja, „popratna“ stavka

Bonus video: