U Crnoj Gori se ne zna kome je povjeren destinacijski menadžmet

“Budva mora smanjiti plate zaposlenih i neke druge troškove, ali mora ostati istrajna u finansiranju promocije, organizovanju važnih skupova..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 20:16h

Iako smo turistička zemlja, Crna Gora nema zakonski jasno definisano kome je povjeren destinacijski menadžmet, što je jedan od osnovnih preduslova postizanja veće konkurentnosti, te boljeg pozicioniranja na probirljivom turističkom tržištu”, ocjena je sa održanog okruglog stola u bečićkom „Splendidu“.

Skup je organizovala NVO „Turistički forum“.

Sa skupa, koji je okupio gotovo sve vodeće turističke poslenike, predstavnike hotelske privrede, resornog ministarstva, te lokalne uprave, predložena je izmjena zakonske regulative, i to na način da se, pored marketinške, uvede i upravljačka funkcija u vođenju destinacije na lokalnom nivou, bilo organizovanjem posebnih organizacija za destinacijski menadžment, ili prenošenjem funkcije upravljanja u nadležnost sadašnjim lokalnim turističkim organizacijama.

Predsjednica “Turističkog foruma”, doc. dr Silvana Đurašević, kazala je da je u današnje vrijeme velikih strukturnih promjena nemoguće biti konkurentan i uspješan ukoliko se integralno ne upravlja raspoloživim resursima na destinaciji.

Veliki broj dezintegrisanih malih hotela

Prof. dr Rade Ratković je naglasio da Crna Gora danas ima zanemarljiv broj ležaja u hotelskim kapacitetima u odnosu na privatni, te da je sezona u hotelima sa nekadašnjih gotovo 150 dana, prije tranzicije, sada upola manja.

“Imamo veliki broj dezintegrisanih malih hotela, veliki broj vikend stanova koji su van ponude. Zato je neophodno transformisanje tih vikend stanova u kondo apartmane i, kao takve, do izgradnje novih hotela, ponuditi ih na tržištu”, kazao je Ratković.

Sa okruglog stola, foto: Vuk Lajović

Predstavnik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da treba ojačati lokalnu TO, a isto tako sa svih nivoa tražiti od države da se počne sa izgradnjom novih hotela, jer tek tada tur-operatori, niskotarifni avioprevoznici neće imati dilemu da dođu na ovu destinaciju.

Uroš Zloković, iz sektora kampova pri CTU, kazao je da „crnogorskim turizmom upravlja država, i to prilično nevješto i nezainteresovano“.

Budva mora ostati istrajna u finansiranju promocije

Naglašavajući da Budva čini polovinu ukupnog turističkog prometa u državi, gradonačelnik Lazar Rađenović je kazao da, u vremenu kada se uvode uštede, neće biti smanjeni izdaci za promociju destinacije.

“Budva mora smanjiti plate zaposlenih i neke druge troškove, ali mora ostati istrajna u finansiranju promocije, organizovanju važnih skupova, manifestacija i tu nema dileme”, kazao je Rađenović.

“Grad je prenamijenjen od pojma ’grad’ u pojam ’kafansko dvorište’"

Predsjednica MZ Stari grad Božena Jelušić rekla je da je neophodno da se uradi strategija razvoja i korišćenja Starog grada, kako bi mu se vratile gradske funkcije, spriječilo njegovo pretvaranje u mrtvi grad, te ekonomski bolje valorizovao.

“Grad je prenamijenjen od pojma ’grad’ u pojam ’kafansko dvorište’. U ovom trenutku Stari grad je poprište nemilosrdne borbe interesa pojedinaca”, kazala je Jelušić.

Jelušić: Uraditi strategiju razvoja Starog grada

Predsjednica MZ Stari grad Božena Jelušić rekla je da je neophodno da se uradi strategija razvoja i korišćenja Starog grada, kako bi mu se vratile gradske funkcije, spriječilo njegovo pretvaranje u mrtvi grad, te ekonomski bolje valorizovao.

“Grad je prenamijenjen od pojma ’grad’ u pojam ’kafansko dvorište’. U ovom trenutku Stari grad je poprište nemilosrdne borbe interesa pojedinaca. Starim gradom upravlja pojedinačni interes onih koji ga koriste kao mobilijar i scenografiju za zabavu na otvorenom. Imamo oko 2.300 kvadrata terasa, bez kanalizacija, vode, WC-a, sa enormnom bukom”, kazala je Jelušić.

Da od enormnog broja lokala država nema mnogo koristi, Radulović je naveo podatak da je tokom ljeta 2010, u julu i avgustu, naplaćeno poreza na dodatu vrijednost iz svih lokala u Starom gradu, koliko je platila kompanija „Montenegro stars“.

Galerija

Bonus video: