Dobijen kredit za izgradnju sistema za daljinsko grijanje u Pljevljima

"Za završetak projekta potrebno je tri godine, dok su za njegovu implementaciju zadužene Vlada i Opština Pljevlja"
0 komentar(a)
Lin O’Grejdi i Milorad Katnić, Foto: Gov.me
Lin O’Grejdi i Milorad Katnić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.12.2011. 13:50h

Predstavnici Vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o kreditu za projekat izgradenje sistema za daljinsko grijanje u Pljevljima, u čiju je realizaciju, bez obzira na mogući stečaj, uključena i Vektra Jakić.

Predstavnik EBRD, koji je radio na projektu, Rade Ralević, rekao je da će se sistem toplifikacije grada bazirati na korišćenju postojeće toplane Vektra Jakić, koja bi, uz određene rekonstrukcije i prilagođavanja, trebalo da obezbijedi dio energije za grijanje grada.

"Projekat će značiti zatvaranje postojećih kotlarnica na ugalj, ali će se i građani koji nijesu povezani na sistem grijanja priključiti na centralno"

"Za završetak projekta potrebno je tri godine, dok su za njegovu implementaciju zadužene Vlada i Opština Pljevlja", objasnio je Ralević.

Prema njegovim riječima, novac za realizaciju projekta će biti na raspolaganju kada se potpišu svi ugovori sa Opštinom Pljevlja, koji uključuju i onaj o nabavci toplote sa Vektrom Jakić ili nekom drugom kompanijom. Ti ugovori bi trebalo da budu potpisani u narednih šest mjeseci.

Termoelektrana nije bila zainteresovana za učešće

Ralević je saopštio da Termoelektrana Pljevlja nije bila zainteresovana za učešće u projektu, jer bi na taj način smanjila proizvodnju i izgubila određenu struju. On je dodao i da bi projekat u tom slučaju bio značajno skuplji, jer se Termoelektrana nalazi 2,5 kilometra dalje od Vektre Jakić.

Kredit je obezbijeđen pod povoljnim uslovima uz period otplate od 14 godina, uključujući grejs period od tri godine

On je kazao i da Vektra Jakić već ima određena postrojenja i da su potrebne minimalne investicije za njihovu obnovu, kako bi kompanija proizvodila toplotu i prodavala je Opštini.

"Projekat će značiti zatvaranje postojećih kotlarnica na ugalj, ali će se i građani koji nijesu povezani na sistem grijanja priključiti na centralno. Na taj način će se isključiti četiri do pet hiljada jedinica koje se griju na ugalj", objasnio je Ralević.

Stečaj u Vektri mogao bi uticati na realizaciju projekta

Ministar finansija, Milorad Katnić, smatra da bi eventualni stečaj u kompaniji Vektra, za koji su mediji pisali da je uveden, mogao uticati na realizaciju projekta.

"Vlada je dala garanciju za kredit ERBD u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i podrške za sjeverni region

Katnić je saopštio da vrijednost kredita koji je odobrila EBRD iznosi četiri miliona eura, dok je EU obezbijedila dodatnih 2,5 miliona eura donacije za kapitalne investicije, koja će biti obezbijeđena iz Investicionog fonda za zapadni Balkan.

On je naveo da je kredit obezbijeđen pod povoljnim uslovima uz period otplate od 14 godina, uključujući grejs period od tri godine, dok je kamatna stopa jednaka šestomjesečnom euriboru plus jedan odsto. Kredit će, kako je dodao, biti vraćen u 22 jednake polugodišnje rate.

"Vlada je dala garanciju za kredit ERBD u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i podrške za sjeverni region. Na taj način se uključujemo i u aktuelne razvojne trendove koji su zasnovani na principima održivog razvoja i energetske efikasnosti", ocijenio je Katnić.

Sistemi grijanja zastarjeli

Zamjenik direktora odjeljenja za opštinsku i ekološku infrastrukturu EBRD-a, Lin O’Grejdi, kazala je da sistemi grijanja, koji se trenutno upotrebljavaju u Pljevljima, zastarjeli i funkcionišu uz upotrebu mrkog uglja.

Novac iz kredita EBRD-a će, kako je dodala, biti iskorišćena za zamjenu zastarjelih pojedinačnih jedinica grijanja u centru grada najnaprednijim centralizovanim sistemom daljinskog grijanja na bazi biomase.

Projekat bi trebalo da značajno poboljša energetsku efikasnost sistema daljinskog grijanja u Pljevljima, smanji zagađenje vazduha, kao i da dovede do ukupnog poboljšanja kvaliteta grijanja i snabdijevanja toplom vodom.

"Drago nam je da ćemo moći da u te svrhe sjedinimo kredit EBRD sa novcem EU", poručila je O’Grejdi.

Ona je saopštila da je to prvi projekat takve vrste u Crnoj Gori, kao i da je EBRD spremna da podrži slične investicije i u drugim gradovima i širem regionu.

Bonus video: