Ko je kriv za pad akcija A2A

Dovoljno je pogledati rezultate drugih kompanija iz oblasti pa da se vidi da A2A vodi po gubicima. Uprava A2A proteklih godina nije dovela do porasta vrijednosti, rekao je Tabaći
0 komentar(a)
Japan struja, Foto: Beta/AP
Japan struja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2011. 07:52h

U Italiji se nastavljaju politička prepucavanja na račun uprave A2A, u kojoj su opštine Milano i Breša većinski vlasnici sa po 27,5 odsto akcija.

Predstavnik Berluskonijeve partije Narod slobode u Milanu, Karlo Maseroli, optužio je Bruna Tabaćija iz Demokratske partije (koja je trenutno na vlasti u Milanu) da je javnim kritikovanjem uprave A2A učinio medveđu uslugu gradu doprinoseći daljem smanjenju vrijednosti akcija A2A na berzi.

Tabaći je u nedavnom intervjuu za list “Milano Financa” komentarisao kako bi za opštinu Milano bilo bolje da se otarasi dijela akcija A2A, a govorio je i o “dokazanoj nefunkcionalnosti” uprave A2A, pretjeranim političkim uticajima kada je u pitanju biranje osoba u upravnim odborima... Tabaći je ranije medijima saopštio i da je, kao opštinski savjetnik za finansije, 30. novembra poslao pismo na adresu A2A zahtijevajući detaljan izvještaj o poslovanju uprave. Tabaći nije proteklih dana odgovarao na pitanja “Vijesti” vezano za njegovo viđenje učešća A2A u crnogorskoj EPCG.

"Možda bi valjalo pronaći prvog čovjeka kompanije koji je sposoban da upravlja jednom ovakvom kompanijom i da uspostavi upravu koja funkcioniše, s obzirom na to da se za trenutnu upravu to ne može reći. Dovoljno je pogledati rezultate drugih kompanija iz (energetske) oblasti pa da se vidi da A2A vodi po gubicima. Uprava A2A proteklih godina nije dovela do porasta vrijednosti", rekao je Tabaći italijanskim medijima.

"Tabaći priča da ne funkcioniše kako treba kompanija koja je kotirana na berzi, a čiji je Milano većinski vlasnik zajedno sa opštinom Breša – to je bumerang koji može dalje umanjiti vrijednost akcija naše kompanije", rekao je Maseroli, “Ako Tabaći ima pitanja ili sumnje neka se pojavi na sjednici akcionara pa neka tamo interveniše”, dodao je.

Italijanski mediji pričali su proteklih sedmica o “istorijski niskoj cijeni akcija A2A”. Pad vrijednosti uzrokovan je djelimično i objavom rezultata poslovanja u prvih 9 mjeseci 2011. godine, uključujući negativno poslovanje EPCG. Međutim, i druge kompanije u grupi A2A, poput Edisona, imale su poteškoća proteklih mjeseci pa EPCG nije jedini problem.

"Priča se da Tabaći ima za cilj ujedinjenje svih energetskih kompanija sa sjevera Italije", rekao je Maseroli, dodavši da on “taj svoj politički cilj ne može ostvarivati služeći se javnim dobrima grada”.

Bonus video: