Radnici Otranta tuže bivšeg ministra Nenezića

Muzafer Suljević je kazao “Vijestima” da su radnici ogorčeni i da neće dozvoliti da ostanu na ulici. "Ako treba, idemo i do Strazbura", kazao je on
93 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Nenezić, Foto: Savo Prelević
Predrag Nenezić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2011. 08:36h

Radnici hotela Otrant na Velikoj plaži u Ulcinju, njih 61, potpisali su saglasnost za podnošenje krivične prijave protiv bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića i bivšeg stečajnog upravnika Miomira Jakšića, optužujući ih za malverzacije prilikom privatizacije tog hotela 2004. godine.

U tročlanom Savjetu za privatizaciju, prije 7 godina, ocjene Nenezića i Jakšića bile su presudne da Otrant preuzme ruska kompanija Barkli, sa samo bodom više od podgoričke “Šajo grupe”. Rusi su Otrant kupili za 2,5 miliona eura uz obavezu investiranja u iznosu od 4,5 miliona eura.

Predsjednik sindikata Otranta Muzafer Suljević kazao je da je simptomatično što niko od državnih institucija nije reagovao na kasniju izjavu vlasnika Barklija da je hotel kompaniju koštao mnogo skuplje od 2,5 miliona eura.

"Hotel je sada u rukama banke zbog nevraćenog kredita", otkrio je Marov

Prema njegovim riječima, sve to upućuje na zaključak da su Nenezić i Jakšić debelo profitirali u cijelom poslu.

"Radnici se pitaju kako je moguće da kompanija 2008. godine uzme kredit od skoro 9 miliona eura, iako su se dobro znale ugovorene obaveze a da na to ne reaguju Nenezić i Jakšić. Odgovor je prost - znali su, ali su ćutali jer su uzeli novac. U prilog tome ide i epilog sudskog procesa koji je Nenezić izgubio od bivšeg direktora Nua Škrelje koji mu je javno rekao da je uzeo novac od Rusa", kazao je Suljević.

Barkli hoće stečaj

Haotičnu situaciju u Otrantu juče je uveselio Sergej Marov, izvršni direktor Barkli Montenegro, bivši vlasnik hotela, koji je održao sastanak s radnicima i upoznao ih sa novonastalom situacijom.

"Hotel je sada u rukama banke zbog nevraćenog kredita", otkrio je Marov pet dana nakon što je crnogorska javnost upoznata sa slučajem Otrant.

Radnici su se sada našli u nebranom grožđu jer je Barkli prema njima imao ugovorene obaveze do 2018. godine. Bilo koja kompanija koja kupi Otrant, prema riječima Suljevića, neće imati nikakvih obaveza prema radnicima niti će morati da poštuje socijalni program

Suljević je kazao “Vijestima” da su radnici ogorčeni i da neće dozvoliti da ostanu na ulici.

"Ako treba, idemo i do Strazbura", kazao je on.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, banka traži zakupca hotela na tri godine. Istovremeno, Barkli, takođe prema nezvaničnim informacijama, pokušava da pokrene stečajni postupak što svakako ne može promijeniti ništa u pogledu vlasništva.

Bonus video: