Milošević obećanjima počastio rožajske poljoprivrednike

Ministar je najavio i poboljšanje infrastrukture, nasipanje puteva, podršku vodovodnoj mreži i elektrifikaciji katuna
99 pregleda 0 komentar(a)
Tarzan Milošević, Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Tarzan Milošević, Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 29.11.2011. 18:22h

U 2012. biće mnogo više ulaganja u poljoprivredu u Rožajama, najavio je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević koji je posjetio tu opštinu.

On je rekao da je sa gradonačelnikom Nusretom Kalačem dogovoren način podrške svih grana poljoprivrede u Rožajama u kojima je u prošloj godini zabilježen rast poljoprivredne proizvodnje od gotovo 50 odsto, što je i te kako važno s obzirom na substituciju uvoza na kojoj treba raditi naredne godine.

Milošević je kazao da će Ministrastvo poljoprivrede u narednoj godini pokušati da "konačno" definiše status rožajskih šuma, što podrazumijeva davanje koncesija na duži period, odnosno sigurnijeg zapošljavanja više ljudi.

"Kroz podršku iz MIDAS projekta oko desetak ljudi je dobilo oko 255.000 eura. Očekujemo da će kroz poces žalbi, takođe, jedan dio poljoprivrednih proizvođača ispuniti uslove i dobiti našu podršku kroz ovaj projekat. Naša je ambicija da kroz stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za poljoprivredne proizvođače i njihove proizvode damo doprinos razvoju ruralnih područja", rekao je Milošević.

Najavio je poboljšanje infrastrukture, nasipanje puteva, podršku vodovodnoj mreži i elektrifikaciji katuna.

Gradonačelnik je ponovio da su drvoprerada, turizam i poljoprivreda razvojne grane Rožaja, te da iz njih treba crpsti mogućnosti da se kriza u narednoj godini što manje osjeti.

"Uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi planiramo, da u granicama mogućnosti, prije svega iz državnog, pa i iz opštinskog budžeta, na različite načine podstičemo proizvodnju zdrave hrane i stočarstvo. Veoma ozbiljno ćemo se pozabaviti i drvopreradom, kako bismo stvorili veći ekonomski profit za ovu opštinu", rekao je Kalač.

Milošević se sastao i sa drvoprerađivačima i poljoprivrednicima. Poljoprivrednicima je obećao rješavanje problema fitosanitarnog inspektora čije usluge umjesto na Dračenovcu moraju da koriste na Dobrakovu, što im troši i vrijeme i novac, i značajno poskupljuje i uvoz i izvoz.

Ministar poljoprivrede je sa saradnicima obišao i mesnu industriju "Gradinakompani".

Bonus video: