Konjević uputio inicijativu za kontrolno saslušanje Radunovića i Mugoše

Nema mjera protiv najvećeg dužnika
5742 pregleda 3 komentar(a)
Zašto su neki privilegovani?: Konjević, Foto: Savo Prelević
Zašto su neki privilegovani?: Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2019. 12:28h

Poslanik SDP-a Raško Konjević uputio je inicijativu za kontrolno saslušanje ministra finansija Darka Radunovića i direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše povodom primjene Zakona o reprogramu poreskih potraživanja. Cilj saslušanja je da se utvrdi da li se on primjenjuje jednako na sve poreske dužnike koji krše obaveze i zašto se u neke kompanije, poput Vektrine grupacije, ne uvode stečajevi iako su dužne deset miliona eura, a kasne i sa plaćanjem rata iz reprograma. Poreska je pokrenula uvođenje stečaja u nekoliko većinom manjih i kompanija bez imovine.

“Shodno članu 12 ovog Zakona, poreski obveznik kome je odboren reprogram poreskih potraživanja dužan je da redovno plaća mjesečne rate u skladu sa rješenjem o reprogramu i da u periodu na koji je zaključen reprogram poreskog potraživanja redovno izmiruje tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda”, podsjetili su iz SDP-a navodeći da u slučaju da kašnjenje iz reprograma bude veće od tri mjesečne rate ili tekućih poreskih obaveza duže od 30 dana Poreska uprava mora da ukine rješenje o reprogramu i pokrene prinudne mjere naplate.

“Shodno Zakonu, ukoliko poreski obveznik ne ispuni obaveze predviđene članom 13 stav 1, Zakon propisuje da će se poresko potraživanje uvećati za pripadajuću kamatu od dana njegovog nastanka, i da će poreski organ po službenoj dužnosti pokrenuti postupak prinudnog izvršenja. U slučaju da se naplata poreskog potraživanja ne može izmiriti prinudnim izvršenjem, poreski organ će podnijeti predlog za pokretanje stečajnog postupka poreskog dužnika, jasno je navedeno u stavu 3 istog člana”, naveo je Konjević.

Ona je u inicijativi upućenoj Skupštini kazao da je osnovno načelo vladavine prava da zakon mora važi jednako za sve.

“Imajući u vidu ustavno ovlašćenje Skupštine Crne Gore, kao i ulogu parlamentarnih odbora u sprovođenju kontrolne i nadzorne uloge u implementaciji zakona i primjedbe Evropske komisije o teškoćama i selektivnoj primjeni zakona, cijenimo da su se nakon više od godinu dana od početka primjene zakona stekli uslovi za kontrolno saslušanje ministra Radunovića i direktora Mugoše, kojim bi se provjerilo postupanje Poreske uprave u primjeni Zakona o reprogramu poreskih potraživanja”, smatra Konjević. On očekuje da će s obzirom na značaj teme za cjelokupnu ekonomiju svi članovi Odbora podržati ovu inicijativu, imajući u vidu da bi efikasna primjena Zakona o reprogramu poreskih potraživanja imala pozitivan uticaj na budžetske prihode.

“Posebno u vidu činjenice da je najveći poreski dužnik iz Vektra grupacije dužan preko 10 miliona eura, a da država ne primjenjuje Zakon koji bi trebalo da važi jednako za sve pravne subjekte. Napominjem da su članovi Odbora razmatrajući prethodnu našu inicijativu krajem prošle godine javno saopštili da će podržati saslušanje početkom naredne godine, čime vjerujem da su se stekli uslovi za prihvatanjem ove inicijative”, kazao je Konjević koji je i član Odbora za ekonomiju.

Bonus video: