Termoelektrana spas od restrikcija dok ne padne kiša

Nepoželjni prekid proizvodnje izazvao bi haos u elektroenergetskom sistemu i tada bi se moglo računati na uvođenje restrikcija, ako ne pomogne kiša
78 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.11.2011. 08:30h

Termoelektrana Pljevlja, glavni snabdjevač za Crnu Goru usljed nedostatka energije iz hidroizvora, radi punim kapacitetom i samo da tako bude do obilnih padavina, koje bi napunile akumulacije da se vrati proizvodnja iz hidroelektrana.

To je glavna "molitva" uprave TE i svih u elektroenergetskom lancu, kao i potrošača struje, a svi se nadaju da će Crna Gora izbjeći restrikcije.

"Postoji problem na cjevovodu i ako bi se proširila rupa može havarijski da ga presiječe, u tom slučaju, proizvodnja bi morala stati tri - četiri dana"

U poslovodstvu TE kažu "Vijestima" da strahuju samo da elektrana ne ispadne iz pogona i nadaju se da će uspjeti da održi proizvodnju do kiše, koja bi mogla sve obradovati tek narednog vikenda.

"Postrojenje zahtijeva zastoj od nekoliko dana da bi završili zimsku njegu, kojom bi sanirali potencijalne probleme. To je trebalo da uradimo u oktobru, ali smo odložili zbog suše, odnosno nedostatka struje iz hidroelektrana. Postoji problem na cjevovodu (propuštanje pare) i ako bi se proširila rupa može havarijski da ga presiječe. U tom slučaju, proizvodnja bi morala stati tri - četiri dana do saniranja kvara", objasnili su iz Termoelektrane, navodeći da od 1. avgusta radi bez prestanka.

Prate problem, ali na njega ne mogu uticati

Kako su obrazložili iz TE, sada samo nadgledaju kako funkcioniše, ali ne mogu da spriječe eventualni ispad, osim što su spremni da brzo reaguju ukoliko dođe do zastoja.

EPCG je struju iz uvoza, sa uračunatim prenosom energije kroz nekoliko zemalja do crnogorskog sistema, prethodnih dana plaćao 106 eura po megavat-satu

Prekid rada TE sada bi izazvao haos u državnom energetskom sistemu sa neizbježnim restrikcijama. Nedostaje električne energije u okruženju, takođe zbog suše, a skupi uvoz sa evropskog tržišta koštaće građane i ostale potrošače kada počne da se kalkuliše kroz cijene u Crnoj Gori.

EPCG je struju iz uvoza, sa uračunatim prenosom energije kroz nekoliko zemalja do crnogorskog sistema, prethodnih dana plaćao 106 eura po megavat-satu. Svakodnevno kupuju energiju, da bi pokrili preko 20 odsto potreba.

Nadaju se da će izdržati

Iz EPCG ocjenjuju da je dobro što je u TE prethodne tri godine uloženo preko 20 miliona eura.

"Nećemo biti pesimisti. Nadamo se da će izdržati", poručili su iz poslovodstva.

"Tolerantniji smo zbog ukupne energetske stuacije, da se održi sistem dok se ne poboljša hidrološka situacija", rekao je Vuk Roćen

"Takav je proces. Imamo proljećni remont, pa duži u ljetnjem periodu, i zimski. Do kraja godine moramo sanirati potencijalne probleme da bismo spremno dočekali praznike i da bi se nastavio rad punim kapacitetom", ukazali su iz uprave termocentrale, koja dnevno proizvodi oko pet miliona kilovat- sati struje.

Nivo akumulacija je sada takav da HE Perućica i Piva skoro ne rade.

Nakon poziva da svi potrošači štede energiju, menadžment EPCG, koji predvodi italijanski A2A, pismeno je obavijestio Vladu da se elektroenergetska situacija pogoršava, ukazujući na potrebu da Kombinat aluminijuma i Željezara privremeno pomognu u smanjenju potrošnje.

Uglja ima dovoljno

Iz Rudnika uglja poručuju da, bez obzira na dugovanja TE od oko pet miliona eura, neće faliti rude za proizvodnju energije.

"Tolerantniji smo zbog ukupne energetske stuacije, da se održi sistem dok se ne poboljša hidrološka situacija", istakao je direktor RUP-a, Vuk Roćen.

U Rudniku kažu da su upoznati da TE radi punim kapacitetom, da je posljednja tri mjeseca oboren rekord u proizvodnji, a nadaju se da će eventulani zastoj tehničke prirode izostati u kriznoj sitauciji.

Bonus video: