Na evidenciji bjelopoljskog biroa rada skoro 4.000 građana

"Ukoliko se privredna situacija ne poboljša, nije isključeno da svakodnevna slika budu protesti radnika na ulicama"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 08:39h

U bjelopoljskom birou rada trenutno je evidentirano 3.966 nezaposlenih, što je za 150 građana ili šest odsto više nego lani.

Najviše ih je sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, 2.460, sa prvim, odnosno završenom osnovnom školom 822, dok je nezaposlenih građana sa završenom visokom stručnom spremom 375. Dominiraju diplomirani ekonomisti i bečelori, njih 80, diplomiranih pravnika i bečelora ima 61, profesora fizičke kulture 12, bečelora primijenjenih studija visoke medicinske škole 15, doktora medicine 13 a psihologa tri.

Direktor bjelopoljskog Zavoda za zapošljavanje Danilo Vojinović kazao je „Vijestima“ da je u ukupnom broju nezaposlenih i 658 onih koji su usljed stečaja i kao tehnološki višak u preduzećima ostali bez posla.

"Ekonomska kriza, otpuštanje radnika iz određenih preduzeća, te priliv svršenih studenata sa bjelopoljskih fakulteta doprinijelo je povećanju broja nezaposlenih. Najavljeno smanjenje budžetskih sredstava na državnom nivou u iznosu od 9,5 miliona eura za program zapošljavanja u idućoj godini značajno će se odraziti i u našoj sredini. Vjerovatno neće biti javnih radova putem kojih smo tokom sezone upošljavali između 150 i 200 radnika. Takođe neće biti obuka za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju niti kredita za samozapošljavanje a pozitivna je najavljena mjera povećanja sredstava za finansiranje pripravnika posebno na sjeveru, jer je osjetan odliv visokoškolskog obrazovnog kadra, što pokazuju i rezultati zadnjeg popisa", kazao je Vojinović.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović ocijenio je materijalni položaj radnika na sjeveru države ugroženim. On je naveo da je veliki broj radnika i građana na ivici životne egzistencije i da je u zoni siromaštva oko 60 odsto.

"Privatizacija na sjeveru države, osim izuzetaka, ostvarila je krajnje negativne efekte, te je zbog toga veliki broj radnika ostao bez posla i radnu karijeru završio na birou rada. Apsurdno je da se radnici na sjeveru zadovoljavaju sa 1.926 eura za razliku od nekih drugih u centralnom i južnom dijelu, gdje su otpremnine isplaćivane i po 30.000", kazao je Krgović.

On smatra da je krajnje vrijeme da država i nadležne institucije doprinesu da se konačno krene sa realnom proizvodnjom i da radnici od svog rada obezbjeđuju zarade za normalan život.

"Ukoliko se privredna situacija ne poboljša, nije isključeno da svakodnevna slika budu protesti radnika na ulicama", zaključio je Krgović.

Voli tražio 70 radnika, prijavilo se 600

Vojinović se nada da će stopama kompanije “Voli” iz Podgorice, koji uskoro otvara objekat u Bijelom Polju, krenuti još neke firme i time poboljšati ekonomsko-socijalnu situaciju u tom gradu.

“Voli” je 30. septembra raspisao konkurs za prijem 70-ak radnika na poslovima u novoizgrađenom tržnom centru u Nedakusima. Najviše je traženo sektorskih radnika, odnosno prodavaca, njih 40, kasira 12, kao i ostalog osoblja. Biro rada je po ovom konkursu izdao upute za 500-600 nezaposlenih te očekujemo da će upravo biti i primljeni oni sa naše evidencije. Računamo da će se trend zapošljavanja nastaviti i u narednom periodu, ukoliko bude sličnih investicija", istakao je Vojinović.

Bonus video: