Radnice Lenke prekinule štrajk

"Od drugog kredita koji je odobren vlasniku Lenke, Vlada je odobrila isplatu ostalih radnika koji još nijesu uzeli novac", kazala je Peković
56 pregleda 0 komentar(a)
Lenka, Foto: Vesko Belojević
Lenka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.11.2011. 17:06h

Bivši radnici bjelopoljske Lenke prekinuli su štrajk nakon što su dobili uvjerenje iz Vlade da će potraživanja za sve njih biti isplaćena do Nove godine.

Predstavnik bivših radnika, Rosanda Peković, rekla je da je isplaćen veći broj radnika, dok ostali očekuje isplatu do Nove godine.

"Od drugog kredita koji je odobren vlasniku Lenke, Vlada je odobrila isplatu ostalih radnika koji još nijesu uzeli novac", kazala je Peković.

Radnici tog preduzeća, koji su sa prekidima štrajkovali od 11. jula, u septembru su nakon pregovora sa resornim ministarstvima zamrzli štrajk do kraja oktobra. Tada je bila planirana isplata zaostalih potraživanja.

Oni su tražili isplatu zarada od 2002. do 2006. godine. Njihova potraživanja, od oko 750 hiljada eura, trebalo je da budu izmirena kroz kredit koji je vlasniku preduzeća odobrilo Ministarstvo ekonomije.

Bivši radnici bjelopoljske fabrike su, u međuvremenu, dobili podatke o kreditu, prema kojima je Ministarstvo finansija odobrilo zajam od 525 hiljada eura, umjesto 750 hiljada koliko se radnicima duguje.

Predstavnici radnika objansili su da su iz odobrenog kredita izmirena potraživanja oko polovine ukupnog broja zaposlenih, po pravosnažnim presudama iz 2005. godine, dok ostatak još nije dobio novac.

Bivši radnici su dobili otpremnine 2006. godine, ali nijesu plate za period od 2002. do 2006, jer su isplaćene samo za određeni broj radnika.

Bonus video: