Na popravnom nabavka municije vrijedna 160.000

Naloženo je MUP-u da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti, donese zakonitu odluku, a po pravosnažnosti ovog rješenja Komisije žaliocu vrati 1.600 eura, uplaćenih na ime naknade za vođenje postupka plus troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 357 eura
0 komentar(a)
municija, Foto: Shutterstock
municija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2018. 09:55h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Motenegro Defence Industry i poništila odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o izboru najpovljnije ponude za nabavku proizvoda posebne namjene-municije, procijenjene vrijednosti 160 hiljada eura.

Naloženo je MUP-u da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti, donese zakonitu odluku, a po pravosnažnosti ovog rješenja Komisije žaliocu vrati 1.600 eura, uplaćenih na ime naknade za vođenje postupka plus troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 357 eura.

Naručilac sporne nabavke, prethodno je kao najpovoljniju na ovom nadmetanju izabrao ponudu firme Energogroup DOO Podgorica.

Državna komisija utvrdila je, međutim, u konačnom da je MUP pogrešno primijenio materijalno pravo kada je ponudu žalioca ocijenio kao kao neispravnu, a ponudu Energogroup ocijenio kao ispravnu, zbog čega odluku naručioca treba poništiti i predmet vratiti na ponovni postupak i odlučivanje.

Naručilac je ocijenio ponudu Energogroup kao isprvnu, a da pri tome nije uzeo u obzir činjenicu da iz sadržine bankarske garancije, koja je dostavljena u ponudi, proizilazi da ista “ne pokriva čitav garantni period, odnosno, da ista ne pokriva i period prije izbora najpovoljnije ponude, već da je ovu bankarsku garanciju moguće aktivirati isključivo u slučaju da njegova ponuda bude izabrana kao prvorangirana”.

Držvna komisija je ocijenila osnovanim navod žalioca da je MUP pogrešno postupio kada je njegovu ponudu odbio kao neispravnu, “jer on nije bio dužan da za sva lica, koja su navedena u izvodu iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), dostavlja podatke iz kaznene evidencije, već samo za izvršnog direktora, koji je po njegovom statutu jedini ovlašćen da ga zastupa”.

Bonus video: