DRI: Vlada slabo poštuje preporuke revizora

Tamo gdje su preporuke zavisile od onih koji treba da kontrolišu subjekte revizije (Vlada i ministarstva) da se realizuju sa zakašnjenjem ili se skoro ne realizuju
0 komentar(a)
ivanisevic, Foto: Luka Zeković
ivanisevic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.11.2011. 09:44h

Državna revizorska institucija (DRI) pozvala je Vladu da se pozabavi izmjenama sistemskog zakona o budžetu jer primjena nekih njegovih odredbi dovodi do štetnih posljedica i trošenja novca poreskih obveznika na način na koji ne bi trebalo da se troši.

DRI je ukazala i na činjenicu da Vlada i ministarstva sa velikim zakašnjenjem realizuju preporuke ili ih skoro i ne realizuju.

Te poruke članovi DRI su uputili sa Odbora za ekonomiju, budžet i finansije koji je juče završio dvodnevnu raspravu o Predlogu zakona o završnom računu budžeta za 2010. godinu sa izvještajem revizora, kao i godišnjim izvještajem o radu DRI.

" Sistemski zakon o budžetu proizvodi štetne posljedice po trošenje javnih sredstava, ali i primjena nekih drugih važnih zakona poput zakona o javnim nabavkama i državnoj imovini.

Praksa je pokazala da tamo gdje su preporuke zavisile od onih koji treba da kontrolišu subjekte revizije, a mislim na Vladu i ministarstva, da se realizuju sa zakašnjenjem ili se skoro ne realizuju. Za to imamo činjenice i pokazatelje u revizijama" istakao je član senata DRI Dragiša Pešić,dodajući da im to nije prvi put da ukazuju da se nadzorna funkcija nad radom subjekata revizije ne obavlja u skladu sa zakonima.

Reagujući na optužbe Unije poslodavaca kojoj je smetalo što je DRI iznijela sumnju da su mobilni operateri (Telenor, T-mobile i M-tel), kompanija koja snabdijeva tržište naftom (Jugopetrol) i strujom (EPCG) utajili porez na dobit od više desetina miliona, predsjednik Senata DRI Miroslav Ivanišević je kazao da stav Unije doživljava “kao poruku da se ne miješa u svoj posao”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: